U unapređenje energetske efikasnosti u objektima osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u protekle četiri godine uloženo je 22 milijuna KM, najvećim dijelom iz kantonalnog proračuna, ali i udruživanjem sredstava sa stranim donatorima.

Zahvaljujući ovom programu, u velikom broju škola učenici i nastavnici imaju mnogo bolje uvjete za boravak i rad, a istovremeno se postižu i značajne financijske uštede.


Direktori OŠ "Hajderovići" i OŠ "Kovači", općina Zavidovići, te OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza, uručili su danas premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensuru Sinanoviću zahvalnice za podršku projektima utopljavanja školskih objekata.


Vlada je sa 90.000 KM financirala zamjenu prozora na objektu centralne škole OŠ "Hajderovići", koja još traje, te potpunu rekonstrukciju zgrade PŠ "Rujnica" koja je dobila i geotermalno grijanje, čime je postala jedna od tri škole u ZDK koje se zagrijavaju na ovaj način.


U rekonstrukciju zavidovićke OŠ "Kovači", zajedno s UNDP-om, u više faza uloženo je 100.000 KM, dok je Vlada sa 40.000 KM financirala temeljitu rekonstrukciju PŠ "Brezik".


PŠ "Župča" u sastavu OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza doživjela je potpunu rekonstrukciju zahvaljujući ulaganju od 166.000 KM, a u sklopu projekta rekonstruirana je i školska fiskulturna sala.


"Obrazovanje je imalo posebno mjesto u programu ove vlade, tako da smo bez oklijevanja ušli u projekt energetske efikasnosti. Ostat ćemo dosljedni politici prema obrazovanju i nastaviti ulaganja, jer je to ulaganje u našu budućnost. Također, ponosni smo što smo vratili dostojanstvo prosvjetnim radnicima", kazao je ovom prilikom premijer Galijašević.