Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U zdravstvenim ustanovama na području FBiH danas polusatni štrajk upozorenja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH, danas od 10.00 - 11.00 sati, za vrijeme pauze, bit će organiziran polusatni štrajk upozorenja.

Potporu kolegama danas su dali i iz sindikalne podružnice Žepče, kazala je za Radio Žepče Alma Mulić predsjednica sindikalne podružnice Žepče.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH donio je odluku o štrajku upozorenja na osnovu odluke UO ovog saveza.

 - Svi kantoni u kojem je organiziran ovaj sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora Unsko-sanskog kantona, koji već sedamnaesti dan štrajkaju tražeći poštivanje našeg kolektivnog ugovora. Bar na pola sata će izraziti podršku članovima u USK-a. Njihov štrajk nije samo njihov štrajk, njihova borba nije samo njihova borba, već svih nas. Kako se odluči u krajini, tako će važiti za sve nas u cijeloj FBiH, priopćeno je iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Iz ovog sindikata poručuju da izlaze ispred zdravstvenih ustanova kako bi ukazali da neće mirno stajati i posmatrati kako im "pojedina ministarstva i vlade ukidaju pravo na zastupanje i reprezentativno predstavljanje doktora, tražeći alibi u odlukama suda".

- Sud nije i nikad neće zabraniti reprezentativnost doktorima i njihovom sindikatu. Nijedna odluka suda, bila ona u korist sindikatu doktora ili ne, ne može biti opravdanje kantonalnim ili federalnim ministarstvima da odugovlače sa ponovnim izdavanjem rješenja o reprezentativnosti - kažu u ovom sindikatu.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH poručuje da reprezentativnost nije upitna u većini njihovih sindikalnih organizacija po kantonima.

- Odluka Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da preispita reprezentativnost federalnog sindikata, odugovlačenje da se u Kantonu Sarajevo ponovo riješi reprezentativnost doktorskog sindikata, kao i odbacivanje naše reprezentativnost od nadležnog ministarstva u Tuzlanskom kantonu, dovoljno nam govori kakve su namjere svih vlada i nadležnih ministara. Ovo ukazuje da u konačnici sve može postati upitno, svaki naš kolektivni ugovor, od Hercegovine do Posavine, od Goražda do Livna - stoji u priopćenju.

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH kažu da moraju biti spremni na svaku moguću akciju kako bi zaštitili dostignuta prava.

- Štrajk nije naša želja, ali u narednim danima i tjednima ćemo vidjeti da li su nadležna ministarstva spremna da zadrže doktore kao ravnopravne socijalne partnere ili su doktori višak u njihovim glavama. Ovo nije samo borba za veće ili manje plate. Ovo je borba za dostojanstvo, upravo ono dostojanstvo koje smo teškom mukom postigli - kaže se u priopćenju Sindikata.