Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Počinje akcija pojačane kontrole sudionika u prometu: Naglasak na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Od strane službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, kontinuirano se vrši analiza i prati stanje u oblasti sigurnosti prometa.

U cilju unapređenja stanja sigurnosti prometa na području Zeničko-dobojskog kantona, te povećanja opće prometne kulture i koordiniranja svih subjekata koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti većoj sigurnosti prometa, planirana je i zavedena akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

 Ova akcija predstavlja nastavak aktivnosti koje se poduzimaju od strane Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u okviru Operativnog plana na poboljšanju sigurnosti prometa, i ista će se sprovoditi na svim putnim pravcima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, u proteklom periodu policijski službenici su prilikom redovnih kontrola u prometu  vozače i pješake upozoravali, te im ukazivali na važnost i obavezu poštivanja svih prometnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu ali i obaveza vozača prema pješacima.

U tijeku trajanja ove akcije, točnije od 12.03. do 17.03.2019. godine, policijski službenici će, nakon perioda upozoravanja, odnosno preventivnog rada, poduzimati represivne mjere i sankcionirati pješake i vozače zbog činjenja navedenih prekršaja.

Prilikom poduzimanja mjera u okviru zavedene akcije, svi pješaci koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi u pogledu prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne budu poštovali svoje obaveze prema pješacima, će biti sankcionirani u skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Naznačene aktivnosti policijskih službenika imaju za cilj povećanje ukupne sigurnosti svih sudionika u prometu, s naglaskom na sigurnost pješaka, i iste će se nastaviti i u narednom periodu, kazali su iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje ZDK.