Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

U narednih desetak dana poziv za dodjelu novčane pomoći u liječenju branitelja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U narednih desetak dana treba da bude objavljen javni poziv na osnovu kojeg branitelji mogu predavati ovogodišnje zahtjeve za dodjelu novčane pomoći potrebne za njihovo liječenje, potvrdio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Poziv će biti otvoren tako da branitelji mogu predavati zahtjeve sve do 30. listopada, a prilikom odlučivanja o dodjeli novčane pomoći, prioritetno će, kao i dosad, biti rješavani zahtjevi aplikanata kojima je zbog teških oboljenja potrebno liječenje u inostranstvu, napominje ministar.

Prema službenoj informaciji Ministarstva, protekle godine je bilo ukupno 6.123 braniteljskih zahtjeva, od kojih je pozitivno riješeno 4.285.

Po riječima ministra Bukvarevića, budući da se broj zahtjeva povećava jer zbog posljedica učešća u ratu i protekom životne dobi, rastu i zdravstvene potrebe, Ministarstvo je već više godina iz vlastitih ušteda dodavalo još potrebnog novca na prvobitno odobrenu godišnju sumu za ove namjene.

Federalna vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila ovogodišnji Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, s kriterijima raspodjele s pozicije "Tekući transferi pojedincima - za pomoć u liječenju boraca - branitelja", utvrđenih proračunom FBiH za 2019. u iznosu od 1.500.000 KM.

Taj novac će biti raspodjeljivan putem jednokratne novčane pomoći, na osnovu javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, koji će biti objavljen u dnevnim novinama i na web-stranici Federalnog ministarstva.

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija: ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi obitelji šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branitelji i članovi njihove uže obitelji.

(fena)