Nastavak gradnje autoputa A1 od Zenice prema sjeveru BiH prvo će se realizirati kroz gradnju poddionice Vranduk - Ponirak, piše portal Klix.

Riječ je o jednoj od najskupljih dionica, duga je 5,3 kilometra i koštat će više od 148 miliona KM ili gotovo 28 miliona KM po kilometru.

Iz Autocesta Federacije BiH, kazali su kako je izvođač nedavno odabran, a cijenu opravdava broj objekata kao što su mostovi, tuneli i vijadukti. Nije nepoznato kako je zeničko područje jedno od najnezahvalnijih kada je riječ o gradnji autoputa.

"Za izgradnju poddionice Vranduk - Ponirak nakon pregleda ponuda i računske kontrole najpovoljnija ponuda je ponuda dostavljena od Consortium Azvirt L.L.C i Hering d.d. u iznosu od 65.463.930,79 eura bez PDV-a, odnosno 76.592.799,03 eura sa PDV-om", potvrđeno je iz Autocesta Federacije BiH.

Kako se navodi, na izvještaj o evaluaciji ponuda zaprimljena je suglasnost kreditora OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) i u toku je priprema Ugovora o građenju. Ugovor o građenju se također dostavlja na suglasnost kreditoru i tek po dobivanju suglasnosti se zakazuje termin potpisivanja ugovora.

Javno otvaranje ponuda za izgradnju poddionice Vranduk - Ponirak je bilo 2. listopada 2018. godine, a ponude su predale sljedeće kompanije:

Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S u iznosu od 79.887.569,99 eura
JV: Euro-asfalt i Strabag ag u iznosu od 87.280.194,54 eura
Kolin Insaat Turizan Sanayi ve Ticaret a.s. u iznosu od 98.335.099,64 eura
Consortium Azvirt L.L.C I Hering d.d. u iznosu od 76.513.413,85 eura


Trasa autoceste poddionica Vranduk - Ponirak je dio dionice Nemila - Donja Gračanica (Zenica sjever) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila - Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak - Vraca.

Poddionica počinje u južnom dijelu naselja Nemila – lokacija Stara stanica. Sa dva mosta prelazi rijeku Bosnu dok tunelom Vranduk trasa prolazi regiju Vranduk, a dalje se nastavlja iznad naselja Koprivna, s desne strane rijeke Bosne i završava nadomak naselja Ponirak.

Na dužini od 5,3 kilometra gradit će se potporni zidovi, dva mosta (l=390 m; l=340 m), tunel (lijeva cijev 456 m i desna 312 m) i tri vijadukta (l=81 m; l= 90 m; l = 112 m), a predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

"Izgradnja poddionice Vranduk - Ponirak će se financirati sredstvima osiguranim kod OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID). Potpisivanje ugovora očekujemo do kraja mjeseca, čekamo garanciju za dobro izvršenje posla", poručili su iz Autocesta.

Pored poddionice Vranduk - Ponirak, aktualni su tenderi za izgradnju sljedećih dionica:

1. Dionica Poprikuše – Nemila
2. Poddionica Nemila - Vranduk
3. Poddionica Ponirak - Vraca
4. Dionica Tarčin - Ivan: LOT 2 Tunel Ivan
5. Poddionica Počitelj - Zvirovići


Od navedenih dionica, 19. travnja otvorene su ponude za izvođenje radova na poddionici Ponirak – Vraca, dok su ostali postupci nabavke u fazi prije ili poslije otvaranja ponuda, odnosno ili se čeka suglasnost kreditora na dostavljenu dokumentaciju ili je evaulacija ponuda u toku, rečeno je iz Autocesta.