Karavana od 30 biciklista, među kojima je i Žepčak Ivan Širić, krenula je s Trga hrvatskih branitelja (Rondo) u Mostaru u 9 sati na put dug 400 kilometara.
Prijateljstvo između gradova Mostara i Vukovara povezano je neraskidivom vezom kao i onih mjesta kroz koje prolazi karavana, kao i gradova koji su im domaćini: Kiseljak, Žepče i Županja.


Karavana će u Vukovar stići 1. svibnja 2019, a bitno je naglasiti da će se prije ulaska u Vukovar sastati s biciklistima iz Hrvatske, točnije Metkovića koji voze od Prevlake do Vukovara te će zajedno ući u Vukovar i posjetiti spomen dom Ovčaru.


Karavana će prvog dana prijeći dionicu dužu od 120 kilometara, kako bi stigli do Kiseljaka i napravili prvu stanku, odnosno prenoćili i odmorili se pred onu drugu etapu do Žepča.
Nakon najteže prve etape od Mostara do Kiseljaka, slijedi, kako biciklisti kažu, dan odmora, odnosno lakša dionica od Kiseljaka do Žepča u dužini od 80 kilometara, koja je gotovo ravna.


No, ove godine ta dionica dobiva poseban značaj i imenuje se "Memorijalom Ivane Širić". Biciklisti će po dolasku u Žepče otići na spomenik tragično stradale Ivane Širić, položiti cvijeće i zapaliti svijeće te će se zatim uputiti u Žepče kako bi isto učinili i pred spomenikom branitelja''. U Žepču će se karavani pridružiti još pet biciklista Nikola Matijević, Pero Zekić,Toni Matijević, Franjo Šupuković i Anto Jozinović.


Nakon dva dana bicikliranja i prijeđenih 200 kilometara, odnosno polovice svog putovanja, biciklisti kreću prema Županji.


Treća etapa u dužini od 150 kilometara je ujedno i najduža etapa karavane Mostar-Vukovar, no zbog konfiguracije terena koja je većinom ravničarska nije toliko zahtjevna. Županja će biciklističku karavanu dočekati u utorak, 30. travnja, i sve je spremno za dolazak biciklista, poručuju iz Županje.


Četvrti dan karavane je dan koji daje posebne emocije sudionicima karavane, to je dan kada karavana ulazi u Grad Heroj i dan kada taj isti grad dočekuje svoje prijatelje iz Mostara, pa i cijele Bosne i Hercegovine.

Radio Žepče/www.bljesak.info