Posljednji tragovi radova na hidroelektrani "Vranduk" ovih dana se uklanjaju, a uskoro će sve biti vraćeno u prvobitno stanje.

Nakon što je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila obustaviti radove i lokalitet vratiti u prvobitno stanje, sva priča o najvećem poslijeratnom projektu postala je prošlost, a sve je uzrokovano izlaskom Strabaga iz projekta i neuspjelog pokušaja promjene stavki ugovora Euro-asfalta i Končara.

Radovi na uklanjanju ostataka postavljenih konstrukcija na lokalitetu HE Vranduk počeli su sredinom veljače ove godine, a rok za završetak radova bio je 90 dana.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je lokalitet već sada nekadašnje HE Vranduk i uvjerila se da su svi metalni šipovi izvađeni, a trenutno se radi na uklanjanju improvizirane brane. Predsjednik MZ Vranduk Besim Begić kazao navodi kako je sanacija lokaliteta pri kraju i da je sve urađeno. 

"Mi smo u projekt ušli s mašinama Almy transporta, a u narednom periodu ćemo pojačati angažman kako bismo čim prije uklonili branu i sve vratili u prvobitno stanje. Kada se sve završi, Bosna će se vratiti u svoje korito, a ni nizvodne kuće neće biti ugrožene", kazao je Begić.

Kuće koje su bile poplavljene nizvodno od lokaliteta HE Vranduk dobile su podzidu, a mještani su dobili nadoknadu štete.

Kamen temeljac položen je u rujnu 2016. godine, a ceremoniji su prisustvovali Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Denis Zvizdić.

Tada je HE Vranduk predstavljena kao kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala i simbol "velikog gradilišta".