Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Otvoreno spomen obilježje u Galovcu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U nedjelju, 09.06.2019. godine pred više stotina posjetitelja u Galovcu je posvećeno Spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima u II.svjetskom i Domovinskom ratu. Naseljeno mjesto Galovac, općina Maglaj, ima svega 50-tak domaćinstava iz kojeg je samo u II. svjetskom ratu (1941-45) poginulo i nestalo ukupno 20 osoba.

 

U Domovinskom ratu ( 1991-95) iz Galovca je poginulo ukupno 16 momaka od 19-30 godina, što je po postotku, u odnosu na broj kuća, daleko najviše poginulih na cijelom žepačko maglajsko zavidovićkom kraju.


Nakon što je novošeherski župnik fra Josip Tomas posvetio spomenik, vijence su položili predstavnici Udruge zajednica obitelji poginulih i nestali hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ZDK, obitelji poginulih iz Galovca te Udruga dragovoljaca i veterana HVO Maglaj.


Nazočnima se obratili i gosti iz Hrvatske, Žana Ćorić, izaslanica Zvonka Milasa , državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su i donirali najveći dio sredstava za izgradnju ovog spomenika te Nenad Križić, izaslanik predsjednika HVIDRA-e Republike Hrvatske. U Galovcu je bio i Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te mnogi drugi ugledni gosti iz BiH.


Idejno rješenje za spomenik u Galovcu je uradio dr. art Mladen Ivešić , profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, rođen upravo u Galovcu.


"Ukupna vrijednost ovog prelijepog spomen-kompleksa (trga) iznosi cca 50.000 KM. Sredstva su prikupljena uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ministarstva za boračka/braniteljska pitanja Vlade ZDK, Općine Maglaj te prijatelja i mještana Galovca. Preostala, nedostajuća sredstva (cca 4.000 KM) će se nastaviti prikupljati od mještana i drugih donatora kako bi ovo zdanje uistinu bilo završeno u skladu s projektnom dokumentacijom", kazao je Marinka Kelavić, predsjednik Odbora za izgradnju ovog spomen-obilježja u Galovcu.