Iz javnog poduzeća ''Ceste FBiH'' saopćili su da će uložiti sve napore da bi se maksimalno ubrzali radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II i što prije normalizirala situacija na ovoj dionici.

Imajući u vidu predstojeću turističku sezonu i povećanje prometa na svim putnim pravcima na teritoriji Federacije BiH, JP ''Ceste Federacije BiH'' je apeliralo na sve sudionike u prometu na maksimalno strpljenje i razumijevanje uslijed izvođenja radova u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, posebno tijekom rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i Bosna V.


- Projektom rekonstrukcije tunela Vranduk II je, zbog tehnologije i kompleksnosti radova u tunelu, predviđeno korištenje alternativnih pravaca te je promet preusmjeren na regionalnu cestu R445 Nemila – Banlozi – Zenica. Međutim, prvobitno preusmjerenje prometa u samom tunelu tijekom izvođenja radova na podnožju svoda, dovelo je do značajnog usporenja prometa - naveli su iz ''Cesta FBiH''.


S tim u vezi, prolazak teretnih vozila i uopće povećanje prometa regionalnom cestom koja nije projektirana za te potrebe, kako navode iz ovog poduzeća, rezultirali su njenim značajnim oštećenjima koja su dodatno usporila odvijanje prometa.


- JP ''Ceste FBiH'' je poduzelo aktivnosti na saniranju ovog alternativnog pravca koje bi trebale biti okončane početkom srpnja, nakon čega će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovu cestu dok će se teretna vozila naizmjenično puštati jednom trakom kroz tunel. Na ovaj način će se smanjiti interval čekanja i ubrzati promet kroz tunel - saopćeno je.


Prema dinamici radova, osnovni radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II bi se trebali završiti do sredine listopada, nakon čega će se promet pustiti u oba smjera kroz tunel, a samo u noćnim satima vršiti obustave zbog montaže opreme u tunelu, piše avaz.ba.