Ponedjeljak, Prosinac 09, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Završeni radovi na izgradnji poddionice autoputa Drivuša-Klopče

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi tehnički radovi na izgradnji poddionice Drivuša-Klopče na Koridoru Vc, ukupne dužine 2,23 kilometra su završeni.

Trasa poddionice Drivuša – Klopče, na početku se nadovezuje na dionicu Drivuša – Bilješevo u zoni petlje Drivuša, a završava u km 2+680,00. Minimalni primijenjeni polumjer iznosi 900 m, dok maksimalni polumjer iznosi 1800 m. Trasa je projektirana za brzinu od 120 km/h.

Najzahtjevnije građevine na toj dionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m. Njihova je širina 13,6 m. Trasa autoceste poddionice nakon odvajanja rampe nastavlja prema mostu Drivuša, koji premošćuje rijeku Bosnu.

Prvi put na ovim prostorima jedan most se gradio po sistemu „polje po polje“ korištenjem pokretne skele ili MSS skele (Movable Scaffolding System). Skela je naručena u Norveškoj te brodom dopremljena u luku Ploče, odakle je u dijelovima, pomoću 45 tegljača, dovezena na gradilište, gdje su je radnici sastavljali čak tri mjeseca.

Ono što je obilježio izgradnju ove dionice jesu geološki vrlo složeni terenski uvjeti koji nisu detaljno obrađeni u glavnome projektu pa je trebalo mijenjati projektnu dokumentaciju, kao i klizišta što je uzrokovalo neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase autoceste.

Broj radnika koji je direktno radio na izgradnji poddionice je 150, a indirektno više od 300 radnika.

Tokom izgradnje na poddionici Drivuša – Klopče izvršeno je izmještanje regionalnog gasovoda Sarajevo – Zenica u dužini od 2,5 kilometara metodom topli priključak.

Izvođač radova na poddionici Drivuša – Klopče je Hering d.d. Široki Brijeg.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij Divel d.o.o. Sarajevo i M/S The Associated Engineering Patrnership.

Vrijednost ugovora je 33.527.849,36 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER).

Na ovom dijelu trase zeničke zaobilaznice, duge 2 kilometra i 300 metara, izgrađeni su Most Drivuša, dug 650 metara, Vijadukt Perin Han, dug 400 metara, sa širinom od 13,6 metara i izvedeno niz geološki zahtjevnih intervencija.

Uskoro počinje izgradnja drugog dijela zeničke zaobilaznice i nastavak radova od Zenice do Nemile.

Dionica Autoputa na pravcu Drivuša – Klopče, ukupne dužine 2,3 kilometra, prvi je dio zeničke zaobilaznice, kojoj se prilazi s juga. Radovi su trajali oko četiri godine, a stručnjaci kao razlog za probijanje rokova navode nepovoljne geološke uslove, ali i velik broj objekata i potrebnih dodatnih intervencija.

„Za svaku poziciju prilagođavali smo geotehničke uslove i za ovu dionicu možemo reći da je ta praksa dobro izvedena i da smo sva klizišta uspješno umirili“, kazao je Ahmed Mušija, predstavnik investitora.

Na ovoj dionici srušeno je 37 kuća, koje su posebnim metodama zaštićene od klizišta, izmješteni su dalekovodi, kao i 2,5 kilometara magistralnog plinovoda Sarajevo – Zenica. Zbog nagiba većeg od pet posto ova dionica je projektovana sa tri kolovozne trake i za brzinu od 120 kilometara na sat.

Stručnjaci su zadovoljni obavljenim poslom, čija se vrijednost procjenjuje na oko 35 miliona eura.

Već nakon tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole za dionicu Drivuša – Klopče, počinju radovi na izgradnji preostalih dionica na zeničkoj zaobilaznici, Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica, te izgradnji dionice Vranduk – Ponirak.

Cijela zenička obilaznica moći će se koristiti po završetku radova na preostalim dionicama, što bi trebalo da se desi do 2021. godine. 

Izvor: JP Autoceste.ba