USAID Projekt "Diaspora Invest" predstavio je publikaciju "Domovina, Vaša naredna poslovna destinacija" koja obuhvata priče o 22 kompanije koje su investitori iz dijaspore u posljednjih pet godina pokrenuli širom BiH među kojima je predstavljena priča Ive Klarića iz Žepča i poduzeća Eagle Technology.

Također, tu su i aktivnosti koje su u sklopu pomenutog projekta realizirane na dodatnom osnaživanju potencijala koji ulaganja bh. dijaspore mogu imati za ekonomski rast Bosne i Hercegovine.

Osim priča iz 22 kompanije koje govore i o osobnom  iskustvu dijasporskih investitora, u publikaciji je navedeno više od 60 kompanija s kojima trenutno USAID Projekt "Diaspora Invest" uspješno surađuje, a ponuđeni su i modeli suradnje i podrške koju taj projekt pruža kroz aktivnosti tehničke potpore i program dodjele bespovratnih sredstava.

Također, USAID Projekt "Diaspora Invest" podržava brojne događaje okupljanja poslovne zajednice koja dolazi iz bh. dijaspore. Naredni takav je Reconnect, koji će biti održan 15. kolovozau Sarajevu, a koji će okupiti više od 200 sudionika i sudionica iz zemlje i svijeta.

U publikaciji su predstavljene i aktivnosti poput Dana investicija dijaspore, prijenosa znanja stručnjaka/inja iz dijaspore kroz Biznis centar bh. dijaspore i radionice Diaworks, ali i jedinstveni kalendar aktivnosti bh. dijaspore.

 

Publikaciju je moguće  preuzeti besplatno u Biznis centru bh. dijaspore ili putem online platforme Diasporainvest.ba, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".


U nastavku pročitajte i uspješnu priču Ive Klarića iz Žepča i poduzeću Eagle TechnologyIvo Klarić,
Eagle Technology

DOMA SAM, TU SAM, MEĐU SVOJIMA!

“Moja  želja da se vratim u rodni kraj je bila velika, tako da sam se odlučio sa svojim partnerima u Norveškoj  da otvorimo  ovdje fabriku, prvo inženjerski ured, a kasnije i radionicu”, počinje svoju priču inženjer Ivo Klarić.

Tako je 2014. godine krenuo s proizvodnjom mašina za čišćenje naftnih mrlja i otpada, te curenja u industrijskim pogonima i plasirao proizvode iz BiH na norveško tržište. Danas, njihova mašina za čišćenje vode „RenaPure“ može riješiti problem zagađenja vode naftom i drugim mazivima s bušotina i brodova.

Međutim, za izvoz ovih mašina na tržište EU, bilo im je potrebno  kompletiranje certifikacijskog procesa, za što im je USAID Diaspora Invest pružio tehničku podršku.

“Primarna  certifikacija nam je omogućila  da zadovoljimo europske direktive, koji se tiču brodova”, ističe Klarić.

„Eagle Tehnology“ se bavi proizvodnjom  mašina za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima, u prvom redu sirovom naftom, te proizvodnjom  rashladnih sistema za velike industrijske hale.

U Žepču  se  vrši kompletna  proizvodnja. Norvežani su pokrenuli ovu firmu zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji je za tu kompaniju radio 16 godina, a pred otvaranje „Eagle Tehnology“ u Žepču vodio je firmu u Kini.

Prije tri godine u Žepču je osnovana firma „EagleTehnology“, koja je dio norveške korporacije „Eagle Tehnology AS“. Njihova specifičnost je, prije svega, u načinu proizvodnje  i asortimanu proizvoda, koje plasiraju na svjetsko tržište, po čemu su jedinstveni u kompletnoj  regiji. Danas se konstantno šire i i na druga međunarodna tržišta. Da bi to postigli, planiraju investirati više od 600.000 američkih dolara u objekte i opremu.

“Naše tržište je globalno tržište - od Brazila, Afrike, Nigerije do Kanade, ali mi primarno izvozimo preko sestrinske kompanije u Norveškoj, koja dalje distribuira te mašine gdje je potrebno”, objašnjava Klarić.