Srijeda, Prosinac 11, 2019

Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Muslimanski vjernici slave Kurban-bajram

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Muslimani slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji je islamski blagdan. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga. Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone.

Običaj je da se kuća i ulica posebno očiste, a da se vjernici svečano obuku. U zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadž.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

Djelatnici Radio Žepča i portala www.radiozepce.com svim svojim kolegama, poslovnim partnerima, suradnicima, prijateljima, slušateljima i čitateljima našeg portala, svim koji Bajram dočekuju u svom srcu, svim muslimanima želi sretan Kurban-bajram.