Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Vlada ZDK odbobrila sredstva za projekte potpore održivom povratku, općini Žepče 90 000 KM

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je financijska sredstva koja će udružiti sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica radi financiranja projekata potpore održivom povratku na području ZDK. Ukupna vrijednost ovih projekata u 2019. godini je 350.000 KM. 

 Prema potpisanom sporazumu kojeg su dogovorili premijer ZDK Mirza Ganić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, realizirat će se ukupno pet projekata u općinama Tešanj, Visoko, Olovo i Žepče. 

 Izgradnja puta Trepče - Šljivice u općini Tešanj projekt je vrijedan 80.000,00 KM, a u financiranju sudjeluje i Općina Tešanj. 

 Na području grada Visokog predviđena je izgradnja puta u MZ Kralupi na potezu lokalnog puta od Slatine prema Čifluku za što je osigurano 120.000,00 KM, dok je u općini Olovo predviđena sanacija lokalnog puta Olovske Luke - Gurdići u vrijednosti od 60.000,00 KM. 

 Na području općine Žepče predviđeno je asfaltiranje puta Gornji Vitlaci - Brijeg, za što će biti izdvojeno 60.000,00 KM, te rekonstrukcija lokalnog puta u MZ Vinište, dionica prijelaz preko pruge - Križ u vrijednosti 30.000,00 KM.

 "Udruživanjem financijskih sredstava sa Vladom FBiH omogućili smo značajna ulaganja u infrastrukturu koja je važna pretpostavka za održivi povratak. Tenderi su raspisani i veoma brzo očekujemo početak izvođenja radova", kazao je premijer Mirza Ganić.

 Pored navedenih projekata, u proračunu Zeničko-dobojskog kantona osigurana su dodatna sredstva za potporu održivom povratku, a za dva projekta u općinama Zavidovići i Breza već su donijete odluke o odobravanju sredstava.

 "Za drugu fazu rekonstrukcije Stare džamije u povratničkom mjestu Rujnica u općini Zavidovići izdvojili smo 30.000,00 KM. S obzirom na značaj obnove društvene infrastrukture, uključujući i vjerske objekte, za održivi povratak, Vlada se opredijelila da nakon potpore od 25.000,00 KM prvoj fazi obnove koja je izvršena 2018. godine, odobri sredstva za nastavak rekonstrukcije ovog nacionalnog spomenika BiH", kazao je premijer Ganić.

 Drugi projekt je izgradnja dijela prometnice u naselju Podgora u općini Breza, dionica raskrsnica - Plošnik, ukupne dužine 520 metara, koji zajedno finansiraju Vlada ZDK i Općina Breza. Iz proračuna ZDK za ovaj projekt je odobreno 20.000,00 KM.

 

Press služba ZDK