Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Grant vrijedan 19 milijuna eura za Koridor Vc

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak, 19.rujna  je na sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o investicijskom grantu vrijednom 19 milijuna eura između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, Koridor Vc – izgradnja dionice autoputa Zenica sjever – Žepče jug, poddionica 4: Ponirak – Donja Gračanica, dio I: Ponirak – Vraca (izlaz iz tunela „Zenica“) – LOT 1A.

 Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa dužine oko 2,8 km, uključujući 2,4 km dug dvocijevni tunel “Zenica”, čime će biti značajno skraćena putna udaljenost duž koridora sjever-jug između Nemile i Zenice.

 Očekuje se da će projekt povećati dostupnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj povećanjem prosječnog godišnjeg dnevnog prometa za više od 23% i povezati postojeću cestu M17 s Koridorom Vc.

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 101 milijun eura, od čega je zajam EIB-a 50 milijuna eura, zajam EBRD-a 26 milijuna eura, grant Investicijskog fonda za Zapadni Balkan 19 milijuna eura, koji će biti implementiran putem Europske investicijske banke, te ostali izvori financiranja u iznosu šest milijuna eura.

 Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar financija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


www.vecernji.ba