Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Ramić: 350.000 KM za sanaciju puteva povratnicima u Tešnju, Visokom, Žepču i Olovu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić jučer je sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođene premijerom Mirzom Ganićem, potpisao ugovore o izvođenju radova za izgradnju putne infrastrukture u povratničkim mjestima općina Tešanj, Visoko, Žepče i Olovo.

 “Zahvaljujući tome izvršit će se sanacija i izgradnja lokalnih puteva koji imaju značajnu ulogu u poboljšanju prometne komunikacije te uvjeta života povratnika u ovim općinama. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi više od 350.000 KM, od čega Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz ovogodišnjeg proračuna osigurava više od 200.000 KM. Preostali dio sredstava sufinancira se iz kantonalnog proračuna, a za općinu Tešanj i dio iz općinskog proračuna”, izjavio je Feni Ramić.

Ohrabren je činjenicom što je Vlada Federacije BiH sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona uspostavila kvalitetnu suradnju na osnaživanju povratničkih zajednica. Važan preduvjet za njihov razvoj je upravo putna komunikacija na čemu će se, dodaje Ramić, nastaviti raditi i u budućem periodu.

“Zahvaljujem se resornom ministarstvu i Vladi FBiH, koji su omogućili da danas imamo ugovore o izvođenju radova a prošlo je samo mjesec dana od donošenja odluke. To puno znači s aspekta povratka. Projekti infrastrukturne prirode jačaju razvoj ovog kraja i svakako će biti od koristi za sve naše građane, a posebno povratnike. Naš cilj je da nastavimo korektnu i efikasnu suradnju s ciljem ulaganja u kanton”, rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Ugovorima o izvođenju radova obuhvaćena je izgradnja i obnova pet lokalnih puteva u povratničkim sredinama ove četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, a rok za izvođenje radova je 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u federalnom proračunu za infrastrukturne projekte u povratničkim sredinama osiguralo sredstva u iznosu od oko 7,5 milijuna KM.