Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Skupština ZDK-a usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona usvojili su jučer, natpolovičnom većinom glasova, Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Za takvu je odluku glasalo 18 zastupnika, 10 je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržanih.

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK, zaključkom s jedne od ranijih sjednica Skupštine ZDK-a, dobilo je obavezu da uredi ovu oblast i omogući privremeno priključivanje takvih objekata na komunalnu infrastrukturu, do ishodovanja odobrenja za građenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Mladen Simić, koji je bio jedan od rijetkih diskutanata o toj točci, iznio je svoj stav da je pravni osnov za donošenje te odluke, u najmanju ruku, upitan te da se time stvara pravna anarhija.

-Nevjerojatno je da se podržavaju odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Nisu u skladu sa materijalnim propisom i, po nama iz SDP-a, ova odluka ne može ostati na snazi - poručio je Simić.

On je napomenuo kako je i Ministarstvo financija ZDK dalo negativno mišljenje za spomenutu odluku, navodeći da se trebalo konzultirati i lokalne zajednice, kojima će se u konačnici i podnositi zahtjevi za legalizaciju.

-Derogira se zakon o prostornom uređenju ZDK-a, koji jasno propisuje na koji se način regulira nelegalna gradnja. Gubi se smisao inspekcijskog nadzora, podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Sve je, sada, svedeno na jednu komisiju od pet ljudi - ocijenio je Simić, upozorivši da se ne može bilo kakvom odlukom mijenjati zakon.

Klub SDP-a, najavio je, iskoristit će sve pravne mehanizme da ova odluka ipak ne zaživi jer, po njemu, nije dobra za građane ZDK.