Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Vlada ZDK odobrila sredstava za subvencioniranje investicija

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o odobravanju financijskih sredstava za subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti u ukupnom iznosu od 310.958,31 KM. Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva na koji su dostavljena 72 zahtjeva od kojih su 53 bili uredni.

"Obrtnici su imali pravo na subvenciju od 35 posto od iznosa investicije, a mlađi od 35 godina i žene imali su po tom osnovu pravo na uvećanje poticaja za 20 posto. Pravo na poticaj je ostvarilo 12 obrtnika mlađih od 35 godina, a među korisnicima je i 13 obrtnica", kazao je ministar privrede Zlatko Jelić.

Dva obrtnika su izgradila proizvodne objekte ukupne površine 543 m2 namijenjene za obavljane proizvodne djelatnosti, a 20 obrtnika je steklo pravo na poticaj po osnovu investicija u nabavku opreme. U skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata dostavljeno je 34 urednih zahtjeva, saopćeno je iz Press-službe ZDK.

"Želimo pomoći očuvanje starih zanata, a svakome tko ima kvalitetnu ideju da pokrene biznis. To se posebno odnosi na mlade kojima želimo pomoći da ostanu i grade svoju budućnost u BiH", kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.