Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Međunarodni dan tolerancije - poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 


Generalna Skupština Ujedinjenih naroda  je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od članica 16. studenoga 1995. godine. To je dan koji podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas.


Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi - UNESCO-ova je definicija za toleranciju.


UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.


Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.


I u Bosni i Hercegovini danas će biti održano niz okruglih stolova, predavanja, prezentacija i izložbi povodom Međunarodnog dana tolerancije.