Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Respiratori "Srebrene maline" nisu za korištenje na intenzivnoj njezi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19.

Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Tim tužitelja Tužiteljstva BiH, od početka rada na predmetu, 04.05. ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

Tužiteljstvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i točno informirati javnost.


Podsjetimo, javnost je od početka nagađala da su respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" i platila 10,5 milijuna KM namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u kliničkim centrima i bolnicama.


akta.ba