Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

INZ - Medicinske sestre i tehničari kod nas nisu dovoljno cijenjena profesija

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Komora medicinskih sestara/tehničara ZDK (KMST ZDK) izražavaju podršku svim medicinarima, posebno medicinskim sestrama, tehničarima, babicama koji daju veliki doprinos u vrijeme pandemije virusa korona.  

Na Međunarodni dan sestrinstva stručni suradnik u Službi za školsku higijenu INZ doc.dr. Nino Hasanica kaže da medicinske sestre i tehničari kod nas nisu dovoljno cijenjena profesija, 'prilično marginalizirana, nezasluženo naravno, posebno kad se uzme u obzir da su na prvim linijama obrane od pandemije koronavirusa'.

- Naravno, u tom smislu nam treba odati posebno priznanje. S obzirom na to da smo u svim trijažnim centrima, na svim prvim linijama na kojima se susrećemo s pacijentima ili s potencijalnim pacijentima oboljelim od koronavirusa -  ističe.

U saopćenju za javnost navodi se da INZ, u kojem radi veliki broj medicinskih sestara i tehničara raznih profila i nivoa obrazovanja i KMST ZDK, koja okuplja medicinske sestre i tehničare kao strukovno udruženje, za ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva svima poručuju 'Iskažimo zahvalnost i pružimo podršku svim medicinskim sestrama i babicama u ZDK, u BiH, ali i širom svijeta'.

Podsjećaju i na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, ulaganje i jačanje njihovih liderskih vještina, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te podršku zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, koji su ključni za razvoj sestrinske profesije.

Predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara ZDK Sabina Čolić podsjeća da se Svjetski dan sestrinstva povezuje s rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florens Najtingejl, a 2020. podudara se s dvjestotom godišnjicom njenog rođenja.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom 'Sestrinstvo – glas koji vodi – zdravlje za sve'. WHO odredila je 2020. za 'Godinu medicinskih sestara i babica'.

U svijetu ima više od 30 milijuna medicinskih sestara-tehničara, u BiH dvadesetak tisuća. U ZDK djeluje 2.741 medicinska sestra/tehničar i 141 akušerka/babica.