Hrvatska dominikanska provincija Navještenja BDM objavila je kako je fr. Gerard Francisco III. Timoner, 88. učitelj Reda propovjednika, 23. lipnja, potvrdio fr. Slavka Sliškovića za novog provincijala.


Fr. Slavko izabran je za provincijala demokratskim putem u drugom mandatu i za sljedeće četverogodište.

Provincijska skupština, koja je započela svoj rad u Bolu na Braču, skup je izabranih predstavnika dominikanskih samostana iz Provincije i dok traje vrhovno je tijelo hrvatskih dominikanaca.

Novu upravu, uz Provincijala, sačinjavaju novoizabrani definitori Anto Bobaš, Tomislav Kraljević, Kristijan Dragan Raič, Zvonko Džankić, Mihael Mario Tolj i Ivan Marija Tomić.

Fr. Slavko je rođen 1975. Prve zavjete u Redu propovjednika položio je 1995., a za svećenika Hrvatske dominikanske provincije zaređen je 2000. godine.

Teologiju je magistrirao na Sveučilištu u Fribourgu (Švicarska), a povijest doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. Od 2000. godine predaje crkvenu povijest na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pročelnik je Katedre crkvene povijesti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Obnašao je službu priora samostana Kraljice Sv. Krunice u Zagrebu. Godine 2016. izabran je za provincijala za razdoblje od 2016. do 2020., a od 2017., dopredsjednik je Hrvatske redovničke konferencije.

Fr. Slavko tako započinje svoj drugi mandat, za razdoblje od 2020. do 2024., objavljeno je na mrežnoj stranici dominikanaca, a prenijela je ika.hr.

nedjelja.ba