Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

ZDK: Vlada odobrila sredstva za umirovljenje 48 radnika KTK, Krivaje Mobel i Rudostroj

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je nedostajuća sredstva za uvezivanje radnog staža i uplatu doprinosa za 48 radnika poduzeća "Krivaja Mobel" Zavidovići, "Rudstroj" Kakanj i "KTK" Visoko.

Nakon što je Vlada Federacije BiH ranije za uplatu doprinosa za mirovinsko  i zdravstveno osiguranje za ove radnike izdvojila 499.214 KM, Vlada ZDK je danas odobrila sredstva u iznosu od 179.115 KM za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, koja su osigurana preraspodjelom u proračunu  Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK. Na ovaj način će se osigurati uvjeti za umirovljenje  22 radnika "Krivaje Mobel" te po 13 radnika "Rudstroja" i "KTK".

"Do sada smo dobijali zahtjeve za uplatu doprinosa za kompletan raniji period, dok se ovdje radi o drugačijem modelu gdje je Vlada FBiH osigurala veći dio sredstava, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona preuzima obavezu uplate doprinosa za ova dva osiguranja. Zahtjevi su opravdani i svrsishodni i meni je drago da smo na ovakav način pokazali svoju senzibilnost", rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, na čiji prijedlog je Vlada donijela odluku.

Odluke o odobravaju sredstava će biti potpisane već danas, tako da će sredstva biti doznačena do 30. lipnja u skladu s rokovima Vlade Federacije BiH.

Press služba ZDK