Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Vlada FBiH - Mirovine će biti povećane za 2,8 posto

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upoznala se danas o aktu Federalnog zavoda PIO/MIO od 28. srpnja 2020. godine. Federalni zavod PIO/MIO je zadužen da, u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina  u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procjene procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto.

Zavod je obavezan i da u skladu s članom 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja   obrambeno-oslobodilačkog rata uskladi mirovine  za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. člana 4. točka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Federaciji BiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Federalnom zavodu PIO/MIO odobrava se da, u skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini., saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj procenat usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.

Zaključak stupa na snagu 1. kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH.

fena