Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Katolici diljem BiH obilježavaju Veliki četvrtak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Veliki četvrtak je ujedno i posljednji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu) te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak , Kristovi vjernici i čitava Crkva sjeća se dana Večere Gospodnje i ustanovljenja Euharistije. Na ovaj dan Isus je posljednji put proslavio sa svojim učenicima blagdan Pashe i ustanovio svećenički red i svetu Euharistiju - Misu. Danas je Isus ostavio svijetu znakove svoje trajne prisutnosti u kruhu i vinu i tako predao čitavom čovječanstvu svoje Tijelo i Krv kao polog i garanciju pobjede nad zlom, patnjom i smrću. Na današnji dan Isus je izdan od Jude, uhićen i sudski ispitivan pred svećenstvom i rimskim namjesnikom Pilatom. S tim činom je čovjek, njegovo stvorenje, nepovratno pao u ponor mržnje prema Bogu. U liturgiji danas prolazimo dvoranom posljednje večere koja se odvija u kući za vrijeme židovskog blagdana Pashe koju je Krist proslavio s dvanaestoricom apostola.

Na Veliki četvrtak navečer, u svakoj župi se slavi misa večere Gospodnje. Preporučuje se da u njoj sudjeluje što veći broj župljana, jer je to početak najsvetijih dana u godini. Kad svećenik u misi zapjeva hvalospjev "Slava", svečano zazvone sva zvona koje se nakon toga ne oglašavaju do mise vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. U mnogim  našim crkvama pranje nogu se i stvarno provodi, te župnik pere noge dvanaestorici župljana.

 "Veliki četvrtak, petak i subota omogućuju nam dublje pronicanje u otajstvo naše vjere", kazao je Papa na općoj audijenciji u srijedu, 23. ožujka. Papa Franjo će na Veliki četvrtak obaviti obred pranja nogu dvanaest tražitelja azila u gradiću sjeverno od Rima, priopćio je Vatikan, dodajući da poglavar Katoličke crkve na taj način iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da Papa pere noge dvanaest osoba, kako je po Bibliji učinio Isus, opravši noge 12 apostola.

Veliki četvrtak je također spomendan u kojem je Isus ustanovio dva sakramenta: euharistiju ili svetu misu i svećenički red.