Projekt izgradnje dionice ukupne dužine 5,78 kilometara vrijedan je 36 milijuna eura.

Ugovor je potpisan između Ministarstva za promet i komunikacije FBiH, poduzeća Autoceste FBiH i kompanija koje će raditi na izgradnji dionice Koridora Vc od Klopče do Donje Gračanice.

"Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 36 milijuna eura, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija", rekao je na današnjoj press konferenciji ministar za promet i komunikacije FBiH Denis Lasić.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno prvo gradilište na Koridoru Vc za novi investicijski ciklus vrijedan 892 milijuna eura.
"Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 milijuna eura za ovu dionicu i 40 milijuna eura za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga", rekao je ministar Denis Lasić.

Prošle godine je Bosni i Hercegovini odobren grant od 22 milijuna eura za prekogranični projekt za most na Savi i autocestu kod Svilaja. Izgradnja autoceste Mostar jug - Počitelj i Zenica sjever - Žepče jug, kandidati su BiH za financiranje putem investicijskog okvira zapadnog Balkana, a konačno zatvaranje financijske konstrukcije očekuje se u rujnu u Parizu.
Kako bi BiH dobila nova kreditna sredstva potrebno je donošenje strategije za promet, što bi omogućilo završetak projekta poput koridora Vc.
Kako je naveo ministar za promet i komunikacije FBiH, strategija je u izradi i očekuje se da će se završiti u narednih nekoliko tjedana.

"Povećanjem prihoda preduzeća Autoceste FBiH cilj je u naredne četiri godine izgraditi 2/3 koridora Vc", zaključio je ministar.
Direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić istaknuo je će ovaj projekt zaposliti 700 radnika i 100 inžinjera, te da će od ovog autoputa najveću korist imati lokalne zajednice.


Projekt uključuje i most preko rijeke Bosne, kao i dva tunela. Direktor je naveo da će radoviti biti komplicirani jer je izgradnja planirana na poznatom zeničkom klizištu.
Radovi na izgradnji počinju odmah, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.
V.d. direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo je, između ostalog, prezentiratirao 13 novih projekata na Koridoru Vc kao i izvješće o radu u proteklih pet mjeseci.
Najavljeno je i skoro potpisivanje ugovora na dionici Počitelj - Međugorje.

(radiosarajevo.ba)