Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Održan sastanak socijalnih partnera u ZDK

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Sastanku su nazočili pored premijera Miralema Galijaševića, predsjednik Kantonalnog odbora SSSBiH za Zeničko-dobojski kanton Mirnes Isaković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović i u ime Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, nauke i kulture predsjednik Selvedin Šatorović.


Na sastanku je analizirana realizacija dosadašnjih dogovora, te je zaključeno da su sve usuglašene i dogovorene stvari uspješno implementirane na zadovoljstvo svih socijalnih partnera. Također je istaknuto zadovoljstvo pomacima koje je napravila ova Vlada po pitanju redovitosti isplata plaća i naknada kao i ulaganja u školske objekte u skladu sa mogućnostima Proračuna ZDK.


Predstavnici  sindikata su prezentirali ideju raspisivanja većeg broja natječaja na neodređeno radno vrijeme s ciljem dugoročnog rješavanja  egzistencijalnih problema radnika koji dugi niz godina rade na određeno vrijeme. Također, bi rješavanje tog problema doprinijelo poboljšanju pedagoškog aspekta rada iz razloga što se učenicima ne bi mijenjali nastavnici što je svakako, i jedan od zahtjeva roditelja učenika.


Premijer Galijašević je načelno prihvatio dalje razgovore po ovom pitanju potpuno prihvatajući i razumijevajući iznesenu argumentaciju, te je dogovoreno da će se vrlo brzo nakon što se urade određene analize efekata ovih poteza ponovno razgovarati na ovu temu.


Na kraju je istaknuto da da je apsolutni cilj i Vlade ZDK i sindikata obrazovanja još bolji i kvalitetniji obrazovni sistem u interesu svih aktera nastavnog procesa.