Dom zdravlja Žepče: Obavještavamo građane da smo dobili veće količine cjepiva protiv Covid-19

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Obavještavamo građane da smo dobili veće količine cjepiva protiv Covid-19. Svi koji se žele cijepiti mogu doći u Dom zdravlja svakim radnim danom od 15:00 do 18:00 h.

 Trenutno posjedujemo 350 doza AstraZeneca cjepiva.

 Svi koji dođu na cijepljenje trebaju sa sobom ponijeti zdravstvenu knjižicu - poručuju iz Doma zdravlja.

 

 

ZDK - Poziv za refundiranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u prethodnom periodu osigurala je iznos od 200.000 KM za sufinanciranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra za pacijente koji nisu ispunili uvjete za refundiranje iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Za navedeni iznos uvećan je proračun na poziciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, s obzirom da se radi o mjeri socijalno-intervenirajućeg karaktera.

Nadležno ministarstvo je s ciljem rješavanja ovog pitanja formiralo Komisiju, koju čine predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Komisija je u skladu sa zaduženjima odmah pristupila provođenju zadatih poslova, te pribavila relevantne podatke od strane Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj o pacijentima kojima je u liječenju COVID 19 u terapiju bio uključen lijek Tocilizumab-Actemra. Pravo na sufinanciranje troškova imat će i pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona koji nisu liječeni u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, pod istim uvjetima kao i pacijenti liječeni u navedenim zdravstvenim ustanovama.

Nakon provedenih radnji Komisija je predložila, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice daje obavještenje građanima s preciznim uputama o načinu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na sufinanciranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra, priopćeno je iz Press Službe ZDK

 

Obavještenje o načinu i uvjetima za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra, sa potrebnim obrascem, dostupno je na na web stranici zdk.ba

Dom zdravlja: U Begovom Hanu u tijeku izgradnja nove područne ambulante

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

U Begovom Hanu je u tijeku izgradnja nove područne ambulante. Investitor je JU „Dom zdravlja sa stacionarom Žepče“, a izvođač radova firma „Hunes“ d.o.o. Žepče. Ukupna investicija iznosi 229.329,65 KM, a rok izgradnje je 100 radnih dana.

 Završena je prva faza izgradnje - pripremni i zemljani radovi i izrada temelja, a trenutno su u tijeku zidarski radovi.

 Stara ambulanta obiteljske medicine bila je u izuzetno lošem stanju, kako zbog dotrajalosti montažnog objekta, tako i zbog oštećenja u poplavama 2014. godine.

 Stoga smo se odlučili da, nakon izgradnje ambulante u Ozimici, uđemo u realizaciju izgradnje nove ambulante u Begovom Hanu, kako bismo našim pacijentima ali i djelatnicima osigurali uvjete kakve zaslužuju – poručuju iz Doma zdravlja Žepče.

Tradicionalno košenje i sušenje trave u Galovcu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Gromovnik“ iz Novog Šehera, nakon pisanja scenarija, višemjesečnih proba i prikupljanja/izrade tradicionalnog alata, jučer su napravili još jedan izuzetan video-snimak. Od ranih jutarnjih sati, na imanju Ante Grlića iz Galovca, napravljena je prava retrospektiva tradicionalne kosidbe trave i sušenja sijena.

 

Nakon što su kosci pokosili travu i domaćice pripravile originalan kosački doručak, u popodnevnim satima, 30-ak članova Gromovnika pristupilo je skupljanju trave i dijenju sijena. Naravno, sav rad je protkan šalama i izvornim pjesmama žepačko-maglajskog kraja, a na kraju, odigralo se i tradicionalno kolo „Maglajka“.

 

Uz ranije snimljene materijale (tradicionalno pranje haljina, uređenje lana i berbe kukuruza) i ovo će biti dio kulturne baštine Hrvata iz ovog dijela Bosne i Hercegovine koji će naknadno, kao sastavni dio naše lijepe multietničke i multikulturalne Bosne i Hercegovine, biti pohranjen u arhive zavičajnih i nacionalnih biblioteka.

 

Vrijedno je naglasiti da je ovo višegodišnji projekt HKUD “Gromovnik“ N. Šeher kojeg podupiru općine Maglaj i Žepče, lokalni poduzetnici i pojedinci jer zaista zavređuje svaku pozornost i hvalu.

 

 

BZK Preporod Žepče: Koncert Armina Muzaferije 7. kolovoza

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“  Žepče , obavještava sugrađane da će se odgođeni  koncert poznatog bh. umjetnika i glazbenika Armina Muzaferije , održati  u subotu 07. kolovoza 2021. godine s početkom u 20,30 sati.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, te uz propisane mjere zaštite koncert će se održati na platou Doma kulture Žepče.

U slučaju kiše, koncert će se održati u kinodvorani Doma kulture u skladu sa svim higijensko-epidemiološkim mjerama nadležnih organa propisanim za zatvoreni prostor.

 

Generalni pokrovitelji:  Općina Žepče,BH Telecom d.d Sarajevo-Direkcija Zenica 

 

Sponzori: Preduzeće Prograd Žepče, Preduzeće BanjoTrans Žepče, Preduzeće Frigošped Žepče, Preduzeće Građevinski okovi Gu Donja Golubinja Žepče, Preduzeće Henkroprom Žepče,Preduzeće Bečirović, Preduzeće Jasmin M Žepče,Preduzeće „Zefir“ Žepče

 

Medijski pokrovitelji; Radio Žepče i www.zepce.ba   

Žepče: Počeo Znanstveno istraživački kamp „Matinski vis 2021.“

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Na području općine Žepče danas je počeo Znanstveno istraživački kampa "Matinski vis 2021". Kamp se održava od 28.7. do 1.8. 2021. godine, na Matinskom visu. Kroz kamp će po prvi put u povijesti biti izvršena inventarizacija flore i faune na ovom području općine Žepče. Na kampu sudjeluje 30-ak studenta i profesora biologije iz cijele Bosne i Hercegovine a svi njihovi nalazi će biti vrijedan doprinos stručnom obrazloženju za uspostavu zaštićenog područja prirode Matinski vis.

Ozbiljniji znanstveno istraživački radovi na ovom području nisu obavljeni još od vremena vladavine Austrougarske.

UG Fojničani Maglaj s partnerima PD Vis Žepče, Snik Atom Zavidovići i Association of Biology Students in Bosnia and Herzegovina zagovara uspostavu novih zaštićenih područja prirode, Matinski vis u općini Žepče i pećine Megara u Općini Maglaj kao i osnivanje kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja u okviru projekta Misli o prirodi koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske.

Autoceste FBiH i ŠPD ZDK potpisali sporazum o sječi i izvozu šume na trasama autoputa

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Izvršni direktor za projektiranje JP "Autoceste FBiH" Ešref Džafić i direktor JP "Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići Jasmin Devedžić potpisali su u Zenici, na sastanku u sjedištu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, sporazum o ustupanju i preuzimanju poslova sječe i izvozu drvnih sortimenata.

 Prema riječima ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsada Hadžića, sporazumom se omogućuje nesmetano izvođenje radova na izgradnji dionica autoputa na Koridoru 5C na trasama koje prolaze kroz državne šume u ovom kantonu.

 - Izgradnja autoputa je za nas vrlo važan projekat, jer će povezati jug i sjever našeg kanton a time omogućiti kvalitetnu komunikaciju i dodatni razvoj privrede. Moramo omogućiti nesmetanu izgradnju novih dionica, a ovaj sporazum potvrđuje posvećenost Vlade tom projektu - rekao je Hadžić.

 Sastanku su prisustvovali Ahmed Mušija, šef projekta JP "Autoceste FBiH" za dionicu Ponirak-Vraca, izvršni direktor za tehničke poslove JP ŠPD ZDK Smail Đonlagić te rukovoditelj PJ Zenica Mirsad Čivić.

 

Press služba ZDK

U ŠKOLSKOJ 2021/2022. TEHNOLOŠKIM VIŠKOM PROGLAŠENA 102 RADNIKA

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona okončalo je proceduru donošenja rješenja o utvrđenom tehnološkom višku za školsku 2021/2022. godinu u skladu sa Okvirnim programom zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška zaposlenika u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona i Izmjenama i dopunama Okvirnog programa zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška radnika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK, a što će omogućiti radnicima koji su tehnološki višak pravo prvenstva kod zapošljavanja, odnosno pri prijemu po konkursima u osnovnim i srednjim školama na području ZDK.

 

U školskoj 2021/2022. godini u osnovnim školama je ukupno 102 radnika proglašeno tehnološkim viškom što je za 29 manje nego u prošloj školskoj godini, a u srednjim školama 87 radnika što je za četiri manje nego u prošloj školskoj godini, s tim da će ovi radnici biti zbrinuti i neće ostati bez posla, jer prema podacima iz prethodnih školskih godina svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom su redovno nalazili dopunu norme na konkursima gdje imaju isključivo prvenstvo zapošljavanja ili su zbrinuti u matičnim školama. Također je važno napomenuti da ove školske godine 29 škola (22 osnovne i sedam srednjih) sa područja ZDK uopšte nema radnika u statusu tehnološkog viška.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

Subcategories