Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

EU testira detektor laži na granicama

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Više od 700 milijuna ljudi svake godine uđe u prostor Europske unije i analitičari navode kako će njihov broj samo još rasti.

Ali, prije nego što zaista i stupe na europsko tlo, putnici će morati proći sofisticirani detektor laži.


Od biometrijskih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili ne, prenosi "Večernji.hr".

Na nekoliko aerodroma u Mađarskoj, Grčkoj i Latviji počinje testiranje sistema iBorderCtrl, razvijenog pod patronatom EU.


Postupak provjere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija prije putovanja. Putnici će putem online aplikacije unijeti fotografije pasoša, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko web-kamere odgovarati na pitanja “avatara”, kompjuterski generiranoga graničnog policajca.


“Avatar” će biti personaliziran za svakog putnika – kompjuterski granični policajac biće istog spola kao i putnik, govorit će njegovim jezikom a vizualno će odražavati i etničko porijeklo putnika.

Primjer pitanja je sljedeći: “Što vam je u kovčegu?” te potom “Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?”


U fokusu će biti facijalne ekspresije putnika – male promjene na njegovu licu znane kao mikropokreti. Analiza pokreta lica, koji su često nevidljivi, područje je kojim se desetljećima bave naučnici, tvrdeći da male kretnje lica odaju govori li ispitanik istinu ili laže.

Nakon usporedbe pokreta lica i odgovora i analize dobivenih rezultata, putnik se smješta u jednu od dvije kategorije – niskorizičnu ili visokorizičnu. U toj fazi putnici dobivaju i informacije o njihovim pravima i procedurama te upozorenje o ilegalnim aktivnostima.


Europski konzorcij iBorderCtrl koji je razvio sustav profitirat će od sve jačeg tržišta sigurnosnih mjera u Europi. Predviđa se će taj sektor do 2020. godine vrijediti čak 128 milijardi eura.


No, s druge strane, upitna je učinkovitost sustava. Proizvođači kažu da je uspješan u 76% slučajeva, no da bi prosjek mogli povisiti na 85%. Ali i tada ostaje otvoren prostor za krive procjene jer algoritmi za prepoznavanje lica bilježe visoku stopu pogrešaka.

Zbog toga je ta najava izazvala brojne kritike civilnog društva o zloporabi i opasnostima masovnog nadzora za osobne slobode.

Izvor: vecernji.hr