Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

3. prosinca: Dan za osobe s invaliditetom ili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Svrha Dana osoba s invaliditetom je poticati bolje razumijevanje osoba s invaliditetom, zajedno s pomaganjem u stvaranju ljudi svjesniji prava, dostojanstva i dobrobiti osoba s invaliditetom.

Uz podizanje svijesti o prednostima integriranja osoba s invaliditetom u sve aspekte života, od ekonomskog do političkog, društvenog i kulturnog. Dan obilježavanja invalidnosti ne bavi se isključivo mentalnim ili tjelesnim invaliditetom, nego obuhvaća sve poznate invalidnosti, od autizma do Downovog sindroma, pa do multiple skleroze.

Povijest Dana osoba s invaliditetom počeo je 1976. kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku da 1981. godine bude Međunarodna godina osoba s invaliditetom.

Utrošeno je 5 godina od donošenja te odluke i stvaranja godine obilježavanja osoba s invaliditetom, a svrha svega je bila izjednačiti mogućnosti osoba s invaliditetom i osigurati da osobe s invaliditetom u potpunosti sudjeluju u zajedničkom životu uživajući u svim prava i koristi građanima s teškoćama u razvoju imaju.

Drugo pitanje koje je bilo tema rasprave uvedeno je kako bi se svjetske vlade mogle upoznati ljude s načinima obolijevanja, toliko je govora o virusima i drugim bolestima koje dovode do različitih vrsta invaliditeta.

Desetljeće između 1983. i 1992. godine proglašeno je Desetljećem invalidnih osoba Ujedinjenih naroda, a tijekom tog razdoblja svi prethodno stvoreni koncepti postali su dijelom jednog dugog procesa koji je proveden kako bi se poboljšali životi osoba s invaliditetom širom svijeta.