Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Britanski parlament podržao novu strategiju premijerke May Brexita

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
 

Britanski parlament podržao je danas novu strategiju premijerke Therese May prema kojoj će parlament moći glasati o tome da li da se Brexit odgodi da Velika Britanija ne bi izašla iz Europske unije na kraju ožujka bez sporazuma o razlazu.

Donji dom britanskog Parlamenta glasao je s 502 glasa „za“ naprema 20, za amandman da se podrži obećanje premijerke May da će zastupnici moći da odlučuju o procesu o Brexitu ako ona do 12.ožujka ne uspije dobiti podršku tog tijela za sporazum o razlazu, prenosi Al Jazeera Balkans.

May je u utorak rekla da će u tom slučaju 13. ožujka Britanski parlament moći da glasa o tome da li da se izađe iz Europske unije bez sporazuma, a ako odluči da neće, da glasa ponovo sljedećeg dana, 14. ožujka o tome da li da traže odlaganje predviđenog izlaska Velike Britanije iz bloka 29. ožujka.

Današnje glasanje bilo je simbolično, s ciljem da osigura da vlada ne pokuša da se izvuče iz svog obećanja da će parlament o tome odlučivati. Britanski parlament odbacio je prijedlog Škotske nacionalne stranke o onemogućavanju Brexita bez sporazuma, ali je drugim amandmanom obavezao Vladu da to pitanje još jednom vrati pred Parlament ako prethodno bude odbijen plan o izlasku koji nudi britanska premijerka.

Odbačen je i alternativni prijedlog za Brexit koji je nudio lider opozicije Jeremy Corbyn, a koji je podrazumijevao jedinstvenu carinsku uniju i tijesne veze s Europskom unijom i nakon Brexita, prenosi FENA.