Republika Kosovo zatvara sve kockarnice i kasina, tako je odlučila Skupština Kosova usvajanjem Zakona o zabrani igara na sreću ubrzanom procedurom, na izvanrednoj sjednici.

Ovome zakonu su doprinijela dva nedavna ubojstva u kosovskim kasinima.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji prije glasanja kazao je da se ovim zakonom trebaju zatvoriti i igre na sreću i Lutrija Kosova, što su tražili i pojedini poslanici, a kako bi kasnije Vlada izradila sasvim novi zakon o Lutriji Kosova.

 

Iako je na samom početku rasprave o ukidanju igara na sreću djelovalo da sve parlamentarne grupe podržavaju nacrt zakona kojeg je izradila Vlada Kosova, Nait Hasani iz vladajuće Demokratske partije Kosova izrazio je zabrinutost za to što se zakonom ukidaju sve igre na sreću a ne i Lutrija Kosova čime se, kako je on rekao, stvara monopol.

U vezi s tim pojedini ostali poslanici kritizirali su Skupštinu zašto se vrši pokušaj da se ovaj zakon usvoji ubrzanom procedurom, ukazujući na to da se u tom smislu mnogu desiti mnogi propusti.

Oni su također izrazili zabrinutost da bi funkcioniranjem samo Lutrije Kosova sve ostale igre na sreću mogle podugovorno raditi za Lutriju Kosova čime se ne rješava problem obustavljanja rada Igara na sreću.

Dva ubojstva koja su se nedavno dogodila u kosovskim kasinima natjerala su kosovske institucije da reagiraju i pokrenu inicijativu o zatvaranju svih kasina i kockarnica na Kosovu.

Rasprava o nacrtu Zakona o zabrani igara na sreću na izvanrednoj sjednici u Skupštini Kosova sazvana je na zahtjev premijera Ramuša Haradinaja.

Kako je Haradinaj prilikom predstavljanja zakona rekao, cilj je jačanje javne sigurnosti.

Iz Vlade su prethodno rekli da bi ovaj zakon trebao da utječe na smanjenje kriminala i jačanje javne sigurnosti, a zamijenit će raniji Zakon o igrama na sreću.

U "igre na sreću" inače spadaju kasina, sportske kladionice, igre na automatima i bingo tombola u zatvorenim lokalima, osim Lutrije Kosova koja će i dalje raditi.


U memorandumu objašnjenja Vlade Kosova, navodi se da su igre na sreću "više nego što su doprinijele rješavanju ekonomskih i socijalnih problema građana, izazvale probleme u njihovim porodicama i društvu u cjelini", što je doprinijelo i do "uzastopnih incidenata s fatalnim epilogom".

Na Kosovu trenutno posluje 280 kladionica, dok se aparati nalaze na 130 lokacija.

Iz Udruženja igara na sreću, međutim, kažu da se pod jakim pritiskom politike i određenih interesnih grupa, ova industrija predstavlja kao da je "nešto najgore što se desilo zemlji", te da se umjesto stvaranja veće sigurnosti, radi na omalovažavanju ove aktivnosti što je za njih neprihvatljivo.

Oni tvrde da će oko 50 milijuna eura biti van opticaja na Kosovu, da će budžet Kosova biti manji za 20 milijuna eura, da će oko 4.000 porodica biti bez mjesečne plate od 400 eura, te da će to doprinijeti i većoj nezaposlenosti.

Izvor: Amra Zejneli LoxhaRSE