Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Europski sud pravde: Mora se znati točno vrijeme rada svakog radnika

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Europski sud pravde donio je odluku da članice EU moraju obavezati poslodavce da uspostave sustav kojim će se svakodnevno točno utvrditi radno vrijeme svakog radnika kako bi se poštovali svi zakoni o radu.


Odluka Europskog suda pravde donesena je u slučaju sindikata “Comissione Obreras” koji je od španjolskog ogranka njemačke “Deutsche Bank” tražio da uspostavi ovakav sistem.


Banka je tvrdila da, prema španjolskom zakonu, nije potrebno svakog mjeseca pratiti prekovremene sate.


Španjolski sud, koji je pitanja proslijedio višoj instanci u EU, priopćio je da 53,7 posto prekovremenih sati ne bude zabilježeno i da postojeći zakoni ne osiguravaju učinkovito poštovanje regulativa bloka o radnim satima, zdravlju ili sigurnosti radnika.


Europski sud pravde ističe da članice EU “moraju da od poslodavaca traže da uspostave objektivan, pouzdan i dostupan sustav koji će omogućiti svakodnevno mjerenje radnog vremena svakog od radnika”.


Prema regulativi EU o radnom vremenu, prosječno radno vrijeme u sedmodnevnom periodu ne smije prijeći 48 sati, uključujući prekovremeni rad, i da radnik ima pravo na minimalno 11 sati odmora u dvadesetčetverosatnom periodu.