Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Amazonija u požaru: Koliko je situacija loša?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Tisuće požara bukte širom amazonskih kišnih šuma u Brazilu - što su najintenzivniji požari gotovo u čitavom desetljeću. 

Zapadne države Roraima, Akre, Rondonija i Amazonas, kao i Matu Grosu du Sul najviše su pogođene.

Međutim, pokazalo se da su neke fotografije požara - uključujući i neke objavljene pod heštegom #PrayforAmazonas - stare desetljećima, a neke čak i nisu iz Brazila.

Amazonske kišne šume u Brazilu pogađa rekordni broj požara u 2019. godini, pokazuju podaci brazilske svemirske agencije.

Nacionalni institut za svemirska istraživanja priopćio je da satelitski podaci pokazuju porast požara za 85 % u odnosu na isti period 2018. godine.

Službeni podaci pokazuju da je više od 75.000 šumskih požara zabilježeno u Brazilu za prvih osam mjeseci ove godine - što je najviše od 2013. Tijekom 2018. godine bilo je 39.759 požara.

Šumski požari su uobičajeni u Amazoniji tokom sušne sezone, koja traje od srpnja do listopada. Mogu ih izazvati prirodne pojave, poput udara groma, ali i farmeri i ljudi koji čiste zemljište za uzgajanje usjeva ili pašnjake.

Aktivisti navode da antiekološka retorika brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara potiče krčenje šuma.

Bolsonaro, dugogodišnji skeptik po pitanju klime, u odgovoru optužuje nevladine organizacije da su podmetnule požare kako bi narušile sliku njegove vlade. Kasnije je izjavio da vladi nedostaju resursi da se bori protiv vatre.

Zapad države je među najugroženijim područjima.

U državama Roraima, Akre, Rondonija i Amazonas zabiljležen je porast požara u usporedbi sa posljednje četiri godine (2015-2018).

Roraima biljleži porast od 141 %, Akre 138 %, Rondonija 115 %, a Amazonas 81 % porasta. Matu Grosu du Sul, koja se nalazi na dalekom jugu, bilježi rast od 114 %.

Amazonas, najveća brazilska država, proglasila je izvanredno stanje. Dim od požara širi se širom Amazonije, ali i šire.

Prema evropskom Kopernikus servisu za monitoring, dim je stigao do obale Atlantika. Čak je i nebo nad Sao Paolom bilo zatamnjeno dimom, a ovaj grad udaljen je više od 3.200 kilometara od mjesta gdje su požari.

 

Požari stvaraju velike količine ugljičnog-dioksida. Prema podacima Kopernikusa, nastalo je 228 megatona tokom ove godine, što je najviše od 2000. Vatra emitira i ugljični-monoksid - plin koji se oslobađa kada sagorjeva drvo.

 

Basen Amazona - dom za više od tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i za milion starosjedilaca - ključni je region za regulaciju globalnog zagrivanja, s obzirom na to da njegove šume apsorbiraju milione tona ugljika svake godine.

Ali kada se drveće posječe ili gori, ugljik se oslobađa u atmosferu, a sposobnost prašume da apsorbira emisiju ugljika se smanjuje.

I druge zemlje u Amazona oblasti koja se prostire na 7,4 miliona kvadratnih kilometara - suočavaju se sa velikim brojem požara ove godine.

Venecuela je na drugom mjestu sa 26.000 požara, dok je Bolivija treća sa više od 17.000. Vlada Bolivije angažirala je helikoptere kako bi pomogla gašenju šumskih požara na istoku zemlje. Oni su za sada zahvatili oko šest kvadratnih kilometara šume i pašnjaka.

Dodatne spasilačke službe poslane su u ovu regiju, a postavljaju se i skloništa za životinje koje beže od požara, prenosi Oslobođenje.