Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Danas se obilježava Svjetski dan radija

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda. Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Na Svjetski dan radija skreće se pozornost na komunikacijske mogućnosti radija kao medija koji nadomještava i nadopunjuje druge njemu srodne medije poput televizije, interneta i tiska. Pritom se želi naglasiti kako radio dopire i tamo gdje nema televizije i interneta, on informira, zabavlja, obrazuje i stvara sadržaje te omogućuje slušateljima brz i izravan uvid u društvena, sportska, glazbena i kulturna zbivanja.

Iako su mnogi kada se pojavila televizija, govorili da će radio nestati, to se nije dogodilo. Proricali su mu kraj i pojavom interneta, no on i dalje živi. Prema mnogim provedenim istraživanjima više od 30  posto ispitanika sluša radio baš svakoga dana.

Nećemo pogriješiti kada kažemo da je  radio i dalje najbrži medij. Slušamo ga u autu, kod kuće, na poslu.

Vrlo je važan za svaku lokalnu zajednicu. A tome svjedočimo i sami, naime ne tako davno prostor općine Žepče zahvatile su prirodne nepogode,  poplave i klizišta razmjera prirodne  katastrofe.

U tim teškim trenucima, Radio Žepče bio je od iznimne važnosti za građanstvo naše općine, pa i šire, kada je trebalo  poglavito što prije upozoriti stanovništvo, na opasnost i kada je radio bio jedini relevantni izvor informacija prikupljenih s terena.

Mi smo se uvjerili i svjedočimo svakoga dana,  da je radio medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Dopire tamo gdje nema televizije i interneta te se probija svim brdima , planinama  bespućima i nedaćama kako bi svakodnevno  osigurao točne i relevantne   informacije svojim slušateljima.

Svjetski dan radija ove godine posvećen je radiju u izvanrednim situacijama i katastrofama.