Članovi tima Gorske službe spašavanja Žepče koji već godinama neumorno pomažu svima nama u najtežim trenutcima ovih dana trebaju Vašu pomoć.

Iz Gorske Službe Spašavanja Žepče dobili smo molbu koju slušateljima i čitateljima prenosimo u cjelosti:

 

„Klub spasilaca  GSS Žepče, svojim dosadašnjim uspješnim i volonterskim djelovanjem na zadacima potrage, zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, na području Općine Žepče, pokazao je i dokazao, kako je nezamjenjiva organizacija u toj oblasti.

Sve dosadašnje aktivnosti, uz nedostatnu pomoć Općine Žepče i naših sponzora, financirali smo uglavnom vlastitim sredstvima naših članova, što uveliko otežava naš rad i djelovanje.

S toga smo, nadajući se  Vašoj dobroj volji i mogućnosti da nam pomognete, odlučili zamoliti Vas za pomoć.

 

Vaša pomoć nam je potrebna za:

-nabavku odjeće, obuće i osobne opreme za spasioce

-nabaku grupne specijalističke opreme za potrage, zaštitu i spašavanje

-financiranje stručnih obuka našeg članstva

-transportne  i ostale troškove pri odlasku na akcije potrage i spašavanja,

 

Pomoći nam možete:

-darivanjem vaših proizvoda, prodajnih artikala i usluga,

-korištenjem ili ustupanjem na korištenje vaših prijevoznih sredstava

-nabavkom potrebne opreme od vaših poslovnih partnera

-finansiranjem  naših aktivnosti

Molimo Vas da nađete vremena pročitati Pregled ustroja, rada i djelovanja Kluba koji Vaš šaljemo u prilogu, te nakon toga odlučite, jesmo li vrijedni Vaše pomoći.

Ukoliko ste odlučili pomoći nam, na bilo koji način, makar i moralnom podrškom, molimo Vas da nas kontaktirate na:

063 544 633- predsjednik Kluba

063 358 338- predsjednik skupštine Kluba

e- mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ,

ili preko Vama poznatih osoba, naših članova, koji su Vam uručili ovu zamolbu.

Broj našeg računa je: 3383102256084020 kod UniCredit Bank- poslovnica Žepče

 

U nadi, kako Vama i  Vama bliskim, dragim i važnim osobama nikada neće biti potrebna naša pomoć, iskreno Vas pozdravljamo, i unaprijed zahvaljujemo“, Klub Spasilaca,  GSS Žepče

 

PREGLED USTROJA, RADA I DJELOVANJA KLUBA SPASILACA GSS ŽEPČE

Klub spasilaca GSS Žepče je vanstranačka, nepolitička, društvena organizacija građana, koja, na temeljima dragovoljnosti, humanosti  i volonterizma  okuplja osobe koje sukladno svojim stečenim ili naučenim stručnim znanjem, vještinama i iskustvom,  mogu aktivno sudjelovati u svim aktivnostima zaštite i spašavanja unesrećenih, ili potragom za unesrećenim, izgubljenim ili nestalim osobama na nepristupačnim terenima, planina, brda, rijeka, jezera, poplavnih područja, odrona i klizišta, pećina, jama, srušenih objekata, miniranih područja, požarišta i svih drugih terena na kojima je redovnim službama otežan ili onemogućen pristup i djelovanje.

Klub je utemeljen 24. 3. 2018.  i registriran 11.4.2018. godine, iako neki članovi kluba neformalno sudjeluju i organiziraju akcije potrage, zaštite  i spašavanja preko 20 godina

Klub je punopravni član PS H-B  i  PS BiH,  Saveza gorskih službi spašavanja u BIH, a preko njih međunarodnih i europskih organizacija UIAA, ECRA, i drugih državnih i međunarodnih spasilačkih organizacija, a u završnoj fazi je i potpisivanje ugovora sa Civilnom zaštitom Općine Žepče, čime ćemo biti služba civilne zaštite.

 Kontinuiranim obukama, treninzima tečajevima, akcijama i pripravnošću  24 sata dnevno, 365 dana u godini stojimo na raspolaganju volonterski i bez ikakve naknade za rad i djelovanje, svim građanima općine Žepče, u svim ekstremnim situacijama, u kojima je naša pomoć neophodna.

 

U članstvu imamo:

- 3 certificirana gorska spasioca,

- 5 članova sa položenom medicinom gorskog spašavanja,

- 5 članova sa položenom zimskom  i 4 člana sa položenom ljetnom školom spašavanja,

- 3 člana sa položenim ispitom za helikoptersko spašavanje,

- 4 člana za spašavanje na vodi i pod vodom,

- 15 članova sa položenom obukom za potrage i spašavanje (SAR),

- 10 članova sa položenim tečajem za markaciste i planinarske vodiče,

- brojne članove obučene za rad u službama praćenja i dojave,

- članove  u fazi  školovanja kao i početnike i pripravnike.

 

U suradnji sa kolegama iz drugih klubova spasilaca i organizacija Gorske službe spašavanja  diljem BiH, i zemalja u okruženju, možemo odgovoriti svim zadacima potrage, zaštite i spašavanja, mobiliziranjem svih naših i njhovih ljudskih i materijalnih resursa, korištenja njihove specijalističke opreme,  transportnih sredstava od motornih sanki i terenaca do helikoptera, dronova i potražnih pasa.

Dosadašnje aktivnosti i smjernice djelovanja:

 

- treninzi i vježbe članstva su redoviti i kontinuirani, bar jednom u tjednu.

- ne propuštamo uputiti naše članove na specijalističke obuke, škole i tečajevi članstva u organizaciji Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH.

- sudjelujemo u osiguranju svih javnih okupljanja i manifestacija na otvorenom,

- sudjelovali smo  u uspješnim akcijama potrage zaštite i spašavanja u Tuzli,  Zavidovićima, Fojnici,  Uskoplju, Posušju, Zenici,  Maglaju i  Žepču.

- na pozive iz Saveza,  ili od kolega iz drugih klubova iz BiH i RH, bili smo preko 20 puta u pripravnosti za potrage.

- organizirali smo stalnu službu praćenja vodostaja rijeke Bosne i pritoka

- organizirali smo  službu stalnog praćenja visine sniježnog pokrivača i prohodnosti puteva do  udaljenih ruralnih područja.

- u cilju pravovremenog djelovanja, naši dežurni telefoni su dostupni svim građanima Općine Žepče, direktno ili preko redovnih službi, policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći, a u tijeku je postavljanje info panela u svim naseljenim mjestima,  uz izletišta, lovačke i planinarske objekte, te na otvorenim  prostorima uz koje postoji potencijalna opasnost za nesreću ili nezgodu.

- Civilna zaštita Općine Žepče ustupila nam je na korištenje malu prostoriju za skladištenje opreme u Vatrogasnom domu, koju smo renovirali i adaptirali vlastitim sredstvima.

- Općina Žepče nam je, do sada, za troškove registracije kluba uplatila 400,00 KM, za nabavku dijela opreme i redovne aktivnosti 900,00 KM, te za školovanje kadrova 300,00 KM,

- nabavili smo vlastitim sredstvima dio osobne opreme spasilaca, a članovi su, na raspolaganje službi stavili svoju osobnu opremu,  osobne automobile i terenska vozila, opremu za audio i video snimanje i  fotografiranje, te profesionalni  dron za snimanje i pretraživanje nepristupačnih terena.

-  vlastitim sredstvima članova nabavili smo 20 dalekometnih toki-voki uređaja, te postavili  baznu radio stanicu na Matinskom visu, koja može radijskim signalom pokriti teren od Save do Sarajeva

-  dobrom suradnjom sa Planinarskim društvom „Vis“ Žepče, i Kajak kanu klubom „550“ Žepče, ustupljena nam je na korištenje vrijedna oprema za spašavanje na vodi i u planini, te korištenje planinarskog doma na Matinskom visu.

- u stalnoj smo aktivnosti nabake i prikupljanja ponuda za nabavku specijalističke, atestirane i kvalitetne osobne i grupne opreme za spasioce, čije cijene daleko prevazilaze naše trenutne mogućnosti (samo sredstva veze  koštaju preko 2.500,00 KM, , osobna specijalistička oprema za samo jednog spasioca košta oko 2.000,00 KM, jedna atestirana nosila UT 2000 koštaju oko 6.000,00 KM, čamac za spašavanje na vodi oko 5.000,00 KM, oprema za spašavanje sa visine, stijena, zgrada, stupova itd košta oko 3.000,00 KM, a da ne govorimo o terenskim vozilima, motornim sankama  itd.)

- kompletna specijalistička obuka za naše članove ( SAR obuka, ljetni tečaj GSS-a, zimski tečaj GSS-a, tečaj speleospašavanja, tečaj spašavanja na vodi,  tečaj medicine gorskog spašavanja, te na kraju certificiranje i polaganje ispita za spašavatelja,  koštaju za jednog spašavatelja  preko 2.500,00 KM.

- očekujemo, kako ćemo dio sredstava za nabavku opreme i školovanje kadrova, osigurati iz Federalnog, kantonalnog i općinskog proračuna, kao služba  Civilne zaštite, nakon potpisivanje ugovora o međusobnoj suradnji sa Civilnom zaštitom.

 

Važno je napomenuti, kako su svi gore navedeni troškovi jednokratni.  Kvalitetna oprema može, uz simbolične troškove održavanja,  služiti decenijama.  Obučen spasilac također može služiti decenijama,  bez dodatnih troškova, jer sve poslove i zadaće obavlja volonterski i bez ikakve naknade.

Ukupni troškovi nabavke cjelokupne potrebne opreme i obuke za sve naše spasioce, ne prelaze visinu iznosa za samo nekoliko prosječnih bruto godišnjih plaća radnika u redovnim službama spašavanja, za osmosatno radno vrijeme, a koji dokazano ne mogu izvršiti sve zadatke koje mi možemo izvršavati, godinama, 24 sata dnevno i 365(6) dana u godini,

Ukupni troškovi nabavke cjelokupne potrebne opreme i obuke za sve naše spasioce, daleko su manji nego što vrijedi samo jedan spašeni ljudski život.

Iz gore nevedenog može  se zaključiti kako:

- potreba za postojanjem i djelovanjem ovakve službe je evidentna, jer se ne preklapa sa djelovanjem postojećih redovnih službi, a pokriva prostor na kojem je djelovanje postojećih službi  otežano ili nemoguće.

- članovi kluba sve poslove obavljaju volonterski i bez ikakve naknade za svoj rad.

- u svim aktivnostima koristimo osobnu opremu spasilaca kao i prevozna sredstva.

- korištenje resursa drugih organizacija osigurali smo dobrom suradnjom.

- gotovo sve treninge, aktivnosti  i odlaske na akcije potrage, zaštite i spašavanja financiramo vlastitim sredstvima.

- gotovo sve tečaje, obuke i školovanja, spasioci finansiraju vlastitim sredstvima

- do sada prikupljena sredstva od Općine Žepče i naših rijetkih sponzora, ne pokrivaju ni približno, ni naše dosadašnje, a kamo li buduće troškove.

- sva sredstva koja ubuduće osiguramo, iskoristit ćemo isključivo za unaprijeđenje našega rada i djelovanja,

- sve svoje zacrtane ciljeve i zadatke, unatoč svim teškoćama,  mi ćemo i dalje obavljati, ponosni što smo mi baš oni rijetki, koji to hoće, znaju i mogu.

 

Klub spasilaca GSS Žepče