Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Žepče: Upriličena prva samostalna likovna izložba Asima Goralije

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ( BZK ) Preporod Žepče u prostoru PSC „Libertas „ u Žepču upriličena je trodnevna likovna izložba autora Asima Goralije. Autor se na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu predstavio s 42 likovna djela. O autorovim djelima i njegovom umjetničkom stilu na svečanom otvaranju govorili su prof. Saša Zečević i predsjednica Preporodove Galerija u Zenici Amna Sofić.


- Kroz izložbenu postavku primjetno je da autor preferira pejzaže, motive starih gradova i mrtve prirode. Njegove slike su realistične,čiji stil je naglašen kroz tonalitet boja i igru sjenki i svjetlosti, kazala je Sofić, dodajući da su Asimove slike bile zapažene na postavkama likovnih kolonija, zbog njegovog realističnog prikaza mikro i makro svijeta, naglašavajući kako je on umjetnik koji govori slikom.


Saša Zečević je rekao kako nas Goralijna djela vraćaju tradicionalnim umjetničkim vrijednostima, koja su pomalo zaboravljena u modernoj umjetnosti. Njegovi simboli su male zaboravljene stvari, kojima slikar daje značaj predstavljajući ih na platnu. Slikarske tehnike, kojima se služi samouki slikar Goralija su ulje na platnu, akrilik na platnu , olovka i tuš. U svom slikarskom radu do sada je učestvovao u više zajedničkih izložbi , te likovnim kolonijama u Zenici, Kladnju i Žepču. Izložbu je svečano otvorila predsjednica Galerija Preporod Zenica Amna Sofić.

RŽ/R.Ag.