Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

AUDIO I FOTO Jelinak Žepče skoro tri decenije brine o sigurnosti svojih putnika: Nakon milijuna prijeđenih kilometara, uskoro pokrećemo i vlastitu Agenciju za turistička putovanja

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Neprestanim ulaganjem u novi vozni park i proširenjem usluga, prateći potrebe i očekivanja svojih korisnika, "Jelinak" d.o.o. Žepče  doživljava stalni rast u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. A tome svakako ide potvrda velikog i broja zadovoljnih korisnika, čemu su prvenstveno pridonijeli znanje i iskustvo, kvalitetan vozni park, ljubazno osoblje te sigurnost, udobnost i komfor. Uz redoviti linijski prijevoz za potrebe svojih korisnika Jelinak obavlja i povremeni (dogovoreni) prijevoz po BiH, Hrvatskoj i inozemstvu.


Poduzeće „Jelinak“ ima stalne linije širom Europe, Hrvatske i BiH. Poduzeće koje je  u ovom dijelu BiH postalo lider u pružanju usluga prijevoza upravo zahvaljujući profesionalnom radu i profesionalnom odnosu prema korisnicima.


„Sigurnost naših korisnika nam je na prvom mjestu. Stalno ulažemo u nova vozila i sada možemo kazati da je svakoga dana više od 20 naših autobusa/ kombi i mini busa na cestama. Od jednog mini busa i jednim uposlenim radnikom za 27 godina postojanja mi smo respektabilno poduzeće u stalnom rastu, trenutno brojimo 40 stalno uposlenih i 30 vozila. Mi ovdje ne mislimo stati. Trenutno zbog epidemiološke situacije ne prometujemo punim kapacitetom ali smirivanjem situacije mi želimo osvojiti još neke Europske destinacije i proširiti naš vozni park, a to znači i nova upošljavanja, istaknuo je za Radio Žepče vlasnik i direktor poduzeća Mario Adžić.


 

Sve je počelo davne 1979 godine kada je otac Ivo Adžić kao samostalni prijevoznik s jednim kamionom krenuo u poduzetničke vode  i zajedno s svojom suprugom Ružom  1994 započeo priču o poduzeću „Jelinak“


Poduzeće je dobilo ime po brdu koje se nalazi iznad obiteljske kuće Adžića u Tatarbudžaku pod kojim posluje i danas.
U rad poduzeća od prvog dana uključena je cijela obitelj i tome poslu je posvećena do danas.U samim počecima poduzeće je imalo 2 do 3 uposlena djelatnika, ovisno o potrebama.

„Želim naglasiti da je naša linija Žepče - Split - Zagreb jedna od prvih usklađenih međunarodnih autobusnih linija, s ovih prostora, a to je bio veoma važan trenutak koji je usmjerio naše dalje poslovanje u međunarodnom linijskom prijevozu putnika“, istaknuo je Adžić.


Poduzeće Jelinak danas upošljava 40 djelatnika  i u svom vlasništvu posjeduje preko 30 voznih jedinica.


„Nova prekretnica u našem poslovanju je osnivanje poduzeća u Hrvatskoj 1999 godine, kada je registrirano naše drugo poduzeće „Jelinak“ sa sjedištem u Zagrebu.


Od tog razdoblja smo veoma proširili ponudu u linijskom prometu.  Povezali smo dobar dio BiH s regijama u okruženju kao sto su Slavonija i Zagreb, prema sjeveru i zapadu i Dalmacija, prema jugu.
Tu su nam se također ostvarile mogućnosti za proširenje usluga a ponajviše u oblasti turizma. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prisutni smo na otvorenom Europskom tržištu.
Radimo s renomiranim turističkim agencijama iz EU  čiji su klijenti putnici iz cijeloga svijeta.


Kako bi odgovorili na taj izazov zadnjih 7 godina smo uvelike krenuli u obnovu voznog parka, da bi ispunili stroge EU norme a tiču se emisija ispušnih plinova, standarda Euro 6C i Euro 6D. Naglašavam da bez navedenih normi nije moguće pristupiti većem dijelu Europskih metropola kao sto su Pariz, Rim, Amsterdam, Zürich, a gdje smo prisutni gotovo na dnevnoj bazi s našim autobusima“, zaključuje Adžić.


 

Na godišnjem nivou  autobusi ovog poduzeća pređu cca. 3 milijuna kilometara, i prevezu  i do 90 000 putnika.


Da bi to bilo moguće i funkcioniralo, poduzeće „Jelinak“  u ranoj fazi poslovanja izgradilo je  svoj vlastiti servis za preventivno održavanje voznog parka sto se također pokazalo važnim jer bez prateće infrastrukture i opreme ne bi uspijevali odoljeti zahtjevima poslovanja na višoj razini.


Sve ovo što poduzeće „Jelinak“ danas jeste  bilo bi nemoguće ostvariti bez predanih i revnih djelatnika, kako vozača, servisera tako i administrativne podrške stručnog osoblja ovog poduzeća
U poduzeću „Jelinak“ ponosni su na veoma osposobljene, kvalificirane i iskusne kako vozače tako i servisere,  kao i stručne inženjere iz oblasti ekonomije i cestovnog prometa.

„Naši vozači nisu samo vozači autobusa nego su u dobroj mjeri poznavaoci propisa i izazova koji se stavljaju pred njih u današnjem modernom vremenu digitalizacije.
I sami naši putnici su prepoznali profesionalan i ljubazan pristup naših djelatnika jer mi djelujemo kao uhodan tim odnosno jedna velika obitelj gdje se točno zna što je čiji zadatak i obaveza kako bi predano izvršili postavljenje zadaće“, ističe Adžić.
 

Sektor usluga u kojem  posluje poduzeće Jelinak iznimno je pogođena pandemijom korona virusa. U proteklu godinu dana svjedočili smo potpunom obustavom prometa i kada su moguća dosta su otežana.  Unatoč padu prihoda u ovom poduzeću nije bilo otpuštanja radnika.


„Mi smo ovu krizu osjetili kada se samo spominjala u medijima u prvim danima siječnja 2020 godine. Malo je poznata činjenica da su već sredinom siječnja 2020 godine obustavljeni svi turistički letovi iz Azije u Europu, to se odmah odrazilo i na naše poslovanje, naime  u samo jednom danu morali smo povući sve grupe turista u najbliže zračne luke. I sada 15 mjeseci nakon toga ta oblast još uvijek u potpunosti miruje. Što se tiče linijskoga prometa koji je već sada prije točno godinu dana bio u potpunosti obustavljen na nekih 90 dana, ipak djelomično prometuje mada s dosta smanjenim intenzitetom kako s brojem polazaka tako i s interesom samih putnika. Mi ipak održavamo većinu naših pravaca iz vremena prije pandemije ali u dosta manjem obimu.
Samim tim kako se smanjio naš obim poslovanja, pojavio se i višak radnika, ali u samom početku pandemije kao da smo prepoznali ozbiljnost problema, te smo imali kolektivni razgovor sa svim djelatnicima gdje su svi upoznati s novonastalom situacijom, te je velika većina djelatnika prihvatila reducirani način poslovanja, tako da mi nismo otpustili niti jednog radnika.
Ja im se ovom prilikom i zahvaljujem na predanosti i razumijevanju te se nadam da ćemo uskoro prebroditi ova teška vremena  i vratiti se na stari način rada“, istaknuo je Mario Adžić.


Unatoč velikim izazovima današnjeg trenutka pandemije korona virusa i općenito neizvjesnosti sektora usluga prijevoza putnika koji uvelike ovisi o mnogobrojnim čimbenicima na koje poduzetnici i nemaju prevelikog utjecaja od visine cijena energenata, vremenskih prilika, trošarina i raznih dadžbina, ovo je posao koji zahtijeva puno rada i odricanja. Ali svakako i posao od kojega se može pristojno živjeti ako se svi angažiraju u obitelji i daju svoj doprinos kao što to čini obitelj  Adžić već skoro tri desetljeća.


„Ni jedan posao nije lak, pa tako i ovaj, ali ima neku svoju draž. Ovaj posao i jest za mlade ljude koji su željni putovanja, gdje mogu jako puno vidjeti svijeta i naučiti mnogo toga. Moja supruga Biljana i ja imamo četvero djece, najstariji Mato je već inženjer cestovnog prometa, Ana je maturant u srednjoj školi smjer turizam, također je u planu studirati jezike, Iva ekonomiju a najmlađa Marta je tek treći razred osnovne škole.


Želim reći da sva naša djeca idu u smjeru da nastave raditi ovaj obiteljski posao, jer je perspektivan i može se od njega lijepo živjeti, to je i moja poruka mladima“, istaknuo je  Adžić.
 

U poduzeću Jelinak i dalje će raditi na podizanju kvalitete svojih usluga  jer smatraju da će  u budućnosti to biti velika prednost u odnosu na prejaku konkurenciju.
Kao jedna sasvim nova aktivnost plod   dugogodišnjeg  iskustva i potrebe je pokretanje vlastite Agencije za turistička putovanja, kojom bi, kako ističu iz ovog poduzeća,  zaokružili svoju  ponudu a tiče se planiranja, organizacije i samog prijevoza u turizmu.


„ Imamo još nekih dobrih ideja, ali će ona vjerojatno pričekati neka bolja vremena. Zahvaljujem se svim našim starim i budućim putnicima koji nam poklanjaju svoje povjerenje. Mi i u budućnosti želimo upravo zbog njih opravdati naš slogan "Putujte s nama, mi nudimo više", zaključio je na kraju razgovora direktor i vlasnik poduzeća „Jelinak“ Žepče Mario Adžić.

Priču o poduzeću Jelinak Žepče poslušajte na linku ispod: