Premijer Federacije BiH Fadil Novalić s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, te prostornog uređenja Josipom Martićem boravio je danas  u posjeti je općini Žepče gdje se susreo sa s načelnikom Matom Zovkom te premijerom ZDK Mirnesom Bašićem i ministrom poljoprivrede Mirsadom Hadžićem te predsjedavajućim OV Žepče Edinom Šišićem.

Po okončanju sastanka u prostorijama Općine Žepče, gosti su obišli farmu za uzgoj junadi Trans expert d.o.o Žepče koja je u vlasništvu Danijela Karimovića, a koja broji oko 600 grla. Ova Farma je u prošloj godini od strane federalnih ministarstava kroz programe poticaja dobila blizu 290 000 KM za uzgoj i proizvodnju i nabavku mehanizacije, a tijekom današnje posjete domaćini su gostima predstavili i buduće planove vezane uz razvoj farme.

Cilj posjete je evaluacija o provođenju projekata iz oblasti privrede i infrastrukture na ovom području u kojima sudjeluje Vlada Federacije BiH. Poseban naglasak bio je na stabilizaciji privrede u vrijeme pandemije i izazovima s kojima se susreću niži nivoi vlasti i privrednici.

U nastojanju da prevaziđemo krizu koja je uzrokovana pandemijom korona virusa u prošloj godini smo u Ze-Do kanton investirali oko 60,2 milijuna KM, što u privredu i zdravstvo, tako i u infrastrukturu, a u istom pravcu idemo i ove godine. Vlada je pojačala prisustvo na općinama i kantonima kroz razne grantove tako da se nadam da ćemo svi zajedno, od federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa svi lakše prebroditi krizu i krenuti ka daljnjem razvitku. Imamo i dobre pokazatelje u tom pravcu jer u prva četiri mjeseca ove godine bilježimo rast zaposlenosti, izvoza i industrijske proizvodnje od 17,2 % - rekao je između ostalog premijer Federacije Fadil Novalić danas u Žepču.

Općinski načelnik Mato Zovko je zahvalio federalnom premijeru i ministrima na svemu onom što su za vrijeme pandemije korona virusa uradili za općinu Žepče.

Mi smo nakon rata sve svoje resurse usmjerili na razvoj općine Žepče, a nismo zaboravili ni poljoprivredu. Već dugo u svom proračunu imamo stavku za razvoj poljoprivrede i na taj način trudimo se da našim poljoprivrednicima pomognemo u onom dijelu gdje oni neuspiju dobiti pomoć od federacije i kantona, tu smo mi da im pomognemo - zaključio je Zovko.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudim Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili. 

Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi. 

Osim Žepča, delegacija je posjetila i Općinu Tešanj gdje su se sastali s načelnikom Suadom Huskićem, a također su obišli i tešanjske kompanije MI Madi d.o.o. i Mann+Hummel BA