Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Nastavak proizvodnje krastavaca kornišona u općini Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Sastanku su nazočili direktorica Razvojne agencije Žepče, gđa. Branka Janko, predstavnici Agrone d.o.o. g.Fahro Delibajrić i Ibrahim Arifović, organizator proizvodnje i otkupa za općine Zavidoviće, Maglaj i Žepče Besim Avdić, agronom ispred „Agrone“ Nedim Šerifović, Lucija Dunđer ispred Općine Žepče, te Marijana Zovko agronom ispred RAŽ-a.


Sastanku se odazvalo oko 30 poljoprivrednika koji žele da se uključe u ovaj program te pokrenu proizvodnju kornišona na svojim imanjima.


„Zahtjevi tržišta za domaćim kvalitetnim proizvodima još uvijek su puno veći od onih količina koje trenutno možemo proizvesti, te je otkup sve količine proizvedenog kornišona osiguran po cijenama definiranim ugovorom“, izjavio je g.Delibajrić.


Otkupne cijene krastavaca kornišona I. klase iznosi 1,20 KM, otkupna cijena II. klase 0,60 KM i III. klase 0,15 KM.
Razvojna agencija Žepče pruža tehničku podršku u provedbi i organizaciji aktivnosti projekta, te usluge stručnih savjeta za uzgajivače.


Ovim projektom će se omogućiti zapošljavanje nezaposlenih u općini Žepče koji će, ukoliko se budu pridržavali uputstava i savjeta agronoma, sa 1 dunuma moći ostvariti prosječan prinos od oko 5- 6 tona kornišona, al i više, što predstavlja jako dobru zaradu.
Područje općine Žepče s obzirom na prirodne uvjete zemljišta i klime, pruža dobre uvjete za uspješnu proizvodnju krastavca kornišona. Ovo je poljoprivredna kultura „vrijednih ruku“ čiji uzgoj uz primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera i novih uzgojnih tehnologija može osigurati profit manjim obiteljskim gazdinstvima kakva uglavnom prevladavaju na području općine Žepče.


Svi koji su bili spriječeni prisustvovati održanom sastanku, a zainteresirani su za uzgoj krastavaca kornišona i potpisivanje ugovora s „Agrona“ d.o.o., pozvani su da se prijave u prostorijama RAŽ-a, ili putem mail-a na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili pozivom na tel: 032/880 273, kako bi dogovorili daljnje korake suradnje. Kontakt osoba je dipl.ing.agr. Marijana Zovko.

(RAŽ)