Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Općina Žepče: U tijeku profesionalna orijentacija učenika srednjih škola

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Cilj ovakvih susreta je da se učenicima predoči stanje nezaposlenih na općini Žepče, potrebe gospodarstvenika za radnom snagom i deficitarnim zanimanjima i da se pobliže upoznaju sa radom i uslugama koje nudi Razvojna agencija Žepče, kao i način i razlozi prijave na Biro rada Žepče.

Planirano je da se informiranje provede u svim završnim razredima u dvjema srednjim školama na području općine Žepče. Prilikom razgovora sa učenicima dana su im uputstva o načinima prijave i pogodnostima koje se ostvaruju prijavom na Biro rada. Zatim im je predočeno stanje nezaposlenosti koje trenutno na području općine Žepče iznosi 5.003 nezaposlene osobe, stručna zanimanja kojih je najviše na Biro-u, uvjeti zapošljavanja, kao i razlozi zašto i koja zanimanja izabrati u budućem školovanju.

Učenici su se upoznali i sa djelokrugom rada Razvojne agencije Žepče, kao i uslugama koje pruža u području pokretanja biznisa. Razvojna agencija Žepče svake godine provodi anketu među gospodarstvenicima na općini Žepče iz koje su evidentirane određene potrebe poslodavaca, deficitarna zanimanja, kao i vještine i primjedbe koje poslodavci imaju na radnu snagu koja se trenutno nalazi na Birou rada Žepče.

Učenicima je savjetovano da biraju tehničke fakultete kao i one koje su trenutno deficitarni, a za one koji ne nastavljaju školovanje da nastave sa stalnim učenjem, da budu aktivni u društvu, kao i da se uključe u aktivno traženje posla.

Predstavljen je instrument Pasoš kompentencija koji je namijenjen svim osobama koje žele da naprave osvrt na svoje postojeće vještine i sposobnosti i da nauče na koji način ih ispravno procijeniti kako bi ih adekvatno znale koristiti u svom budućem radu.

Učenici i mlade osobe koje žele da se uključe u savjetovanje o Pasoš kompentenciji, pozvane su da se obrate u RAŽ gdje će se održati obuke u ovoj oblasti. Također je navedeno i da se učenici mogu javiti u Razvojnu agenciju Žepče ukoliko budu imali bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi daljnjeg odabira zanimanja, kao i za eventualno druga pitanja vezana za pokretanje određenog biznisa ili osnivanja udruženja.

 

Razvojna agencija Žepče i Biro rada Žepče članice su Odbora za obrazovanje i zapošljavanje općine Žepče u okviru kojeg se nastoje kreirati lokalne politike zapošljavanja i obrazovanja u cilju povećanja uposlenosti i novih radnih mjesta u općini Žepče.

RAŽ