Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Sastanak Suradničke mreže za potporu inozemnim ulagačima u BiH

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 


Ispred Razvojne agencije Žepče, koja je jedna od članica Suradničke mreže, sastanku je nazočila direktorica gđa. Branka Janko.


Ovom prilikom analizirani su rezultati rada mreže u 2015. godini, kao i postojeće poteškoće i prepreke sa kojima se suočavaju ulagači u svom poslovanju. Adrijana Marić iz Agencije FIPA je istakla da su tokom 2015. godine u okviru Suradničke mreže posjećene 32 tvrtke sa inozemnim kapitalom, te da je FIPA samostalno posjetila dodatnih 38. Ovih 70 tvrtki je uložilo 247,5 miliona eura do sada i zaposlilo 5934 radnika, od čega 4244 novozaposlenih. Većina posjećenih tvrtki je bila iz proizvodnje, i to iz metalnog, tekstilnog, drvnog sektora, itd.


Na sastanku su prezentirane prepreke inozemnim ulaganjima koje su istakli inozemni ulagači koji posluju u BiH, i to : parafiskalni nameti, rokovi plaćanja akciza za duhanske proizvode, Zakon o javnim nabavkama, porezna politika, Zakon o radu FBiH i RS, neujednačena primjena odredbi Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva BiH, nepostojanje Zakona o šumama u FBiH, nepostojanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu na nivou FBiH, dugotrajna procedura za izdavanje građevinske dozvole, česti inspekcijski nadzori, nepostojanje strategije razvoja malih i srednjih poduzeća FBiH, itd.


Istaknuta je činjenica da se izvršenje preporuka koje se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja odvija sporo, te naveden primjer da predstavnici institucija iz RS-a tokom 2015 na više upita Agencije FIPA sa ciljem rješavanja prepreka ulagačima nisu odgovorili niti na jedan.


Govoreći o otvorenim pitanjima ulagača, istaknuto je da se neke primjedbe mogu riješiti za kratko vrijeme, dok se pojedine moraju rješavati sistemski i u tom slučaju je potrebno više vremena za njihovo rješavanje.
Na sastanku se razgovaralo o planu rada Suradničke mreže za naredni period i izboru tvrtki za aftercare posjete u prvoj polovici 2016. Godine.


Sastanku su također nazočili predstavnici Zeničko-dobojske županije, Tuzlanske županije , Brčko Distrikta, te općina Živinice, Kiseljak, Visoko, Tešanj, Ilijaš, Goražde, Žepče, Travnik, Vitez, Kiseljak i Usora.
RAŽ