Ispred Razvojne agencije Žepče, koja je jedna od članica Suradničke mreže, sastanku je nazočila direktorica gđa. Branka Janko.


Ovom prilikom analizirani su rezultati rada mreže u 2015. godini, kao i postojeće poteškoće i prepreke sa kojima se suočavaju ulagači u svom poslovanju. Adrijana Marić iz Agencije FIPA je istakla da su tokom 2015. godine u okviru Suradničke mreže posjećene 32 tvrtke sa inozemnim kapitalom, te da je FIPA samostalno posjetila dodatnih 38. Ovih 70 tvrtki je uložilo 247,5 miliona eura do sada i zaposlilo 5934 radnika, od čega 4244 novozaposlenih. Većina posjećenih tvrtki je bila iz proizvodnje, i to iz metalnog, tekstilnog, drvnog sektora, itd.


Na sastanku su prezentirane prepreke inozemnim ulaganjima koje su istakli inozemni ulagači koji posluju u BiH, i to : parafiskalni nameti, rokovi plaćanja akciza za duhanske proizvode, Zakon o javnim nabavkama, porezna politika, Zakon o radu FBiH i RS, neujednačena primjena odredbi Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva BiH, nepostojanje Zakona o šumama u FBiH, nepostojanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu na nivou FBiH, dugotrajna procedura za izdavanje građevinske dozvole, česti inspekcijski nadzori, nepostojanje strategije razvoja malih i srednjih poduzeća FBiH, itd.


Istaknuta je činjenica da se izvršenje preporuka koje se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja odvija sporo, te naveden primjer da predstavnici institucija iz RS-a tokom 2015 na više upita Agencije FIPA sa ciljem rješavanja prepreka ulagačima nisu odgovorili niti na jedan.


Govoreći o otvorenim pitanjima ulagača, istaknuto je da se neke primjedbe mogu riješiti za kratko vrijeme, dok se pojedine moraju rješavati sistemski i u tom slučaju je potrebno više vremena za njihovo rješavanje.
Na sastanku se razgovaralo o planu rada Suradničke mreže za naredni period i izboru tvrtki za aftercare posjete u prvoj polovici 2016. Godine.


Sastanku su također nazočili predstavnici Zeničko-dobojske županije, Tuzlanske županije , Brčko Distrikta, te općina Živinice, Kiseljak, Visoko, Tešanj, Ilijaš, Goražde, Žepče, Travnik, Vitez, Kiseljak i Usora.
RAŽ