Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Održana Izvještajna godišnja Skupština Udruženja penzionera/umirovljenika Žepče

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Skupštini su, pored proširenog članstva, nazočili gosti iz Federalnog saveza,   predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić, predsjednik Izvršnog odbora  Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika ZDK Mustafa Trakić, predsjednik Udruženja umirovljenika Zavidovići Mehmed Mostarlić, predsjednik stranke Arif Hibović, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Žepče, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika za Opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić, donatori te predstavnici medija.

Na početku današnje Skupštine nazočne je prigodnim riječima pozdravio predsjednik Ramiz Skoko, nakon čega je minutom šutnje odana počast preminulim članovima Udruženja.

Izvješće o radu i poslovanju Udruženja u 2015.godini, te Prijedlog plana rada za 2016.godinu su najvažnije točke o kojima se danas raspravljalo s akcentom na budući plan rada i djelovanja i poboljšanja trenutnog lošeg stanja ove najbrojnije populacije u našoj općini, ali i na nivou BiH. Izviješće je pripremio i prezentirao predsjednik IO Vlado Marković.

Poslanici su zajedno s gostima jednoglasni u  mišljenu da je populacija umirovljenika  u žepačkom udruženju kao i na nivou  u Federacije u jako lošem položaju, a izlaz iz ove trenutne situacije se skoro ne nazire. O položaju ove kategorije stanovništva i potencijalnim rješenjima problema, govorio je predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa.

" Problemi umirovljenika u Žepču  su identični onima koji muče sva udruženja na području FBiH. Dovoljno je samo kazati da 62 % umirovljenika  u FBIH prima najnižu  mirovinu, što znači da je 62% umirovljenika na ivici gladi, jer sa 326,00 KM ne može se preživjeti. Stoga s pravom pitanje kako ovi ljudi preživljavaju?. I zbog  toga,  energično ćemo tražiti od Vade,  da se ovaj položaj umirovljenika mora mijenjati. On se može mijenjati kroz donošenje novih  zakona u  Federalnom zavodu PIO/ MIO kroz utvrđivanje pravednijih kriterija pri izračunu mirovina, pa do isplate samih mirovina. Moram napomenuti da je u velikoj dubiozi,  preko 145 milijuna, Fond  Federalnog zavoda, zbog čega dolazi do kašnjenja mirovina. Zbog toga,  mi smo tražili od Vlade, a potpisali smo i sporazum sa Vladom, da se ovo stanje mora mijenjati i da  Vlada mora garantirati  isplatu mirovina do petog u mjesecu . Nažalost to se ne poštuje i mi ćemo tražiti od Vlade FBIH da se taj Sporazum mora ispoštovati ili  u protivnom donijeti Odluku da se naš potpis povuče s istog", istakao je Rapa.

 Izvršni odbor Udruženja penzionera/umirovljenika Žepče donio je i Odluku o dodjeli zahvalnica za sve donatore koji su Udruženju dali novčanu ili materijalnu potporu. Zahvalnice su dodijeljene slijedećim pravnim i fizičkim osobama:

1. "I&D-Comerc" d.o.o. Žepče

2. Pekara "Dan i noć" Žepče

3.JU "Gradska ljekarna "Žepče

4."Pharmacon" d.o.o. Žepče

5. Croatia osiguranje Žepče

6. "Malinari" Željezno Polje

7. Vale nekretnine" d.o.o. Žepče

8. "K-Projekt" d.o.o. Žepče

9. "IM-Transporti" d.o.o. Žepče

10. Gospodinu Hazimu Huskiću

11.  Zovko osiguranje Žepče

12.JP" Komunalno" Žepče

13. "Dallas "d.o.o .Žepče

14. Armani trade" d.o.o. Žepče

15. Gospodinu Ameru Ahmiću, predsjedniku MZ Željezno Polje

16.Gospodinu Suvadu Hadžiću, direktoru OŠ „Abdulvehab Ilhamija“ Željezno Polje

17.Gospodinu Dragi Jozinoviću

Mujaga Gazić  iz Željeznog Polja   za rad Udruženju  donirao je  300,00 KM, koje će biti utrošene na poboljšanje stanja ugroženih članova  žepačkog udruženja.

 

Kada je u pitanju rad žepačkog Udruženja penzionera/umirovljenika, za narednu godinu plan je povećanje aktivnosti kao i prihoda, poboljšanje imidža udruženja  te povećanje broja novih članova. Proteklu godinu ovo Udruženje je završilo brojnim aktivnostima, među kojima je nezaobilazni šahovski turnir, te razne ekskurzije, izleti i pomoć najugroženijim članovima udruženja, kao i brojne druge aktivnosti koje su bile usmjerene na dobru suradnju s lokalnom zajednicom.