"Promet je obustavljen iz svih smjerova i odvija se alternativnim pravcima preko Busovača, Kiseljaka i Visokog. U novonastaloj prirodnoj nepogodi nitko nije povrijeđen i nema ugroženih osoba", priopćeno je od dežurnog operativnog službenika policije MUP-a ZDK.

Do prekida je došlo uslijed prelijevanja vode iz velike akumulacije koja je proteklih dana nastala na području eksploatacijske zone Površinskog kopa "Vrtlište" Rudnika mrkog uglja Kakanj, kada je došlo do velikog pomjeranja jalovine prema koritu rijeke Ribnice. Pokretanje jalovine spojilo je obale ove rijeke i napravilo veliku akumulaciju, koja je tokom protekle noći zbog obilnijih padavina povećala nivo vode i došlo je do prelijevanja vode preko zatrpanog korita rijeke Ribnice.

Tokom noći i danas prijepodne stručne  tehničke ekipe su pokušale da smanje nivo vode novonastale akumulacije preko tehničkog tunela, koji je u izgradnji, ali nisu uspjeli da preusmjere ogromnu količinu vode.

Velika količina vodene mase je, kao vodena bujica, krenula prema prirodnom ušću u rijeku Bosnu i ponijela veću količinu zemlje i kamenja. Zbog ogromne količine mase kamena i zemlje došlo je do zatvaranja urađenih vodenih propusta ispod regionalne ceste Lašva - Kakanj, a zatim i autoputa A-1.  

Na mjestu gdje je jalovina zatvorila regionalnu cestu i autoput A-1 trenutno su angažirane službe civilne zaštite i spašavanja, a tehničke mehanizacijske ekipe sa velikim brojem ljudi pokušavaju da uspostave normalizaciju prometa.

Do normalne uspostave prometa na dionici Tičići kod Kaknja vozačima se savjetuje da koriste alternativne pravce i da se pridržavaju uputa ekipa prometne policije koja se nalazi na više kontrolnih punktova na magistralnim putevima M-17 i M-5, kao i na autoputu A-1.

(enb)