Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio 2

Veleposlanstvo RH poziva na prethodnu registraciju birača

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
  Izborna mjesta u Bosni i Hercegovini bit će otvorena u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Hrvatske. 

 Iz Veleposlanstva pozivaju sve hrvatske državljane koji žele glasovati na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača. 

 Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj. 

 Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. 

 Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, hrvatski državljani moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. 

 Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. 

 Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. 

 Zahtjevi se mogu podnositi osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte. U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta. 

 Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste. 

 Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije) ističe u srijedu, 28. listopada 2015. godine. 

 

Uvid u registar birača moguće je ostvariti na internetskim stranicama Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr te su na istoj stranici dostupni svi potrebni obrasci za aktivnu i prethodnu registraciju. Također sve detaljnije informacije nalaze se na Internet stranici www.izbori.hr.