Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Potpisani Ugovori o realizaciji projekata podizanja svijesti o okolišu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori o realizaciji projekata iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu - LOT 3 između Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša i korisnika koji su odabrani putem javnog poziva.


Odobren je ukupno 71 projekt podizanja svijesti o okolišu u iznosu od 81.500 KM, a korisnici su nevladine organizacije, udruženja građana, javne i obrazovne institucije te mediji.


Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, rekao je da je ovo drugi javni poziv za financiranje projekata podizanja svijesti o zaštiti prirode i ekološki prihvatljivog ponašanja koji je realiziran u toku ove godine, a na koji su se mogle prijaviti i korisnici sredstava iz prethodnog javnog poziva.


Od projekata u oblasti zaštite okoliša koji su realizirani u 2019. godini, ministar Isak je izdvojio pomoć gradovima i općinama za zbrinjavanje i odvožnje komunalnog otpada u iznosu od 900.000 KM, projekt čišćenja obala i korita rijeke Bosne vrijedan 500.000 KM, te izgradnju Eko kuće Smetovi iznad Zenice za što je ove godine odobreno 100.000 KM, a dogodine je planirano još 200.000 KM.
Iduće godine planirana je kupovina opreme za sterilizaciju medicinskog i infektivnog otpada za četiri bolnice u ZDK-u.