Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Kantonalni štab ZDK usvojio Plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim corona virusom

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Krizni štab za praćenje corona virusa Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojio je Kantonalni plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim corona virusom (Covid-19).

Krizni štab je prihvatio procjenu potreba za zaštitnom opremom i dezinfekcijskim sredstvima, kao dio pripravnosti zdravstvenog sistema na borbu za novim corona virusom.

Zaključeno je da se prema Vladi ZDK uputi Informacija o stanju u vezi kontrole Corona virusa. Informacija će sadržavati Plan pripravnosti kao i procjenu potrebnih zaštitnih sredstava i dezinfekcijskih sredstava. Također će se navesti potreba nabavke najmanje 3-4 kontejnera za izolaciju osoba sa sumnjom na infekciju novim corona virusom, kao i osposobljavanje Kantonalne bolnice za tretman najtežih stanja koja trebaju respiratornu podršku, za što je potrebno hitno izvršiti nabavku najmanje dva respiratora.

Svim zdravstvenim ustanovama će biti dostavljen Kantonalni plan pripravnosti kao i procjena potreba za zaštitnom opremom, te se svim ustanovama na području ZDK nalaže da formiraju svoje Operativne timove te da urade vlastite Planove pripravnosti, a na osnovu kantonalnog dokumenta.

Dokument Kantonalni plan pripravnosti i Procjena potreba za zaštitnom opremom će biti dostavljeni i Federalnom kriznom štabu.

Press-služba ZDK