Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

Sve o COVID-19 koronavirusu na jednom mjestu – savjeti, preporuke, pitanja i odgovori, mitovi i zablude

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

S obzirom na aktualnost informacija o širenju novog koronavirusa, a u cilju sprječavanja dezinformacija, te nepoznavanja utvrđenih procedura, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica donosi set informacija (PDF elektronski format) koje su korisne građanima, zdravstvenim radnicima i javnosti.

Informacije su preuzete i usuglašene s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a na osnovu instrukcija Svjetske zdravstvene organizacije WHO – SZO .

 

 


 
Tok širenja virusa

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 31. prosinca/decembra 2019. godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei u Kini. Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna upala pluća. Identificiran je novi koronavirus (2019-nCoV) koji prije nije izazivao bolest kod ljudi.

Nakon toga, započela je epidemija koja je zahvatila i druge dijelove Kine, a identificiraju se i slučajevi izvan Kine, u nekoliko zemalja Azije, ali i u Australiji, Europi i Sjevernoj Americi. Prvi slučajevi u Europi potvrđeni su u Francuskoj 24. siječnja 2020. godine. Situacija se mijenja svakodnevno, a podatke o broju slučajeva globalno možete pratiti na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.int).

Generalni direktor SZO je 30. siječnja 2020. godine proglasio epidemiju novog koronavirusa izvanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja. Dan poslije, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, formiran je Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva za poduzimanje mjera zaštite stanovništva od novog koronavirusa (2019-nCoV).

Što su koronavirusi?

Koronavirusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući deve, mačke i šišmiše. Rijetko koronavirusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao što se dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Teški akutni respiratorni sindrom). Novi koronavirus pripada genusu Betacoronavirus, a sličan je virusu uzročnika SARS-a i MERS-a.
Generalne preporuke stanovništvu

Generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati su:

Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.
Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.
Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.


Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.


Održavajte socijalnu distancu – potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.
Ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.


Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo s novim koronavirusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa životinjama i površine koje su u kontaktu s istim.
Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.


Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu s dobrom praksom o sigurnosti hrane.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica