Uski banneri gore br 1

Radio Banner uski gore (2)

Radio Žepče

BH novinari: Probleme novinara staviti u fokus javnosti

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Tijekom današnje radionice o radnim pravima novinara i sindikalnom organiziranju održane u Zenici, novinari su istakli mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju, ali su i  sami preuzeli dio odgovornosti za situaciju u kojoj se nalaze. Složili su se da nedostaje profesionalne solidarnosti i volje za rješavanjem svojih problema dok se svakodnevno izvještava i ukazuje na kršenja radnih prava u drugim profesijama. Rešad Šabanović, predsjednik Vijeća uposlenika RTV Zenica, kazao je da se novinari mogu izboriti za bolji položaj i uvjete rada ukoliko to stvarno i žele.

"Mi smo u našem mediju organizirali Vijeće uposlenika kako bi stvorili bolje uvjete rada i u tome smo uspjeli. To je dokaz da se situacija može mijenjati. Međutim, nedostaje profesionalne solidarnosti i novinari iz nekih razloga odustaju od organiziranja i zaštite vlastitih prava. Potrebno je o ovoj temi češće govoriti i educirati novinare o svojim radnim pravima", kazao je Šabanović.  Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH, kazao je da će svi radnici pa i novinari biti manje sigurni na radnom mjestu nakon usvajanja novog zakona o radu u FBiH.

 "Pozivamo novinare da organiziraju sindikate u svojim medijima ili da se individualno učlane u Sindikat grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH. Možda dolazi još teže vrijeme generalno za radnike i sindikalna zaštita bit će neophodna. Dosta je slučajeva kršenja radnih prava riješeno u korist novinara. Suština je da se ima hrabrosti izboriti za sebe", kazao je Toskić. 

 Tijekom radionice je istaknuto da mnogi novinari ne žele da se sindikalno organiziraju, ali da sva istraživanja pokazuju da je manje kršenja radnih prava tamo gdje postoji sindikat. Na kraju je predloženo da se slične radionice i edukacije  češće organiziraju, da se problemi novinara stave u fokus javnosti i da se organizirano počnu štiti prava novinara. 

Radionicu su organizirali Udruženje BH novinari i Klub novinara Zenica zahvaljujući financijskoj podršci Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH.

 

(www.bhnovinari.ba)