Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, iako je broj oboljelih od koronavirusa u posljednjem tjednu  nešto manji od tjednog  prosjeka s početka ovog mjeseca.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u ZDK-u je do sada registrirano oko 5.120 slučajeva zaraze, oporavljeno je 2.710, a aktivnih je 2.160 slučajeva. Do sada je u ovom kantonu od koronavirusa umrlo 250 osoba.

- Krivulja pozitivnih i oporavljenih kod nas ima najmanje varijacije, tako da zadržavamo stabilan funkcioniranje zdravstvenih ustanova, što omogućava da još uvijek pružaju pacijentima odgovarajuću zdravstvenu uslugu - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog stožera.

Stopa smrtnosti je nešto veća nego u Federaciji BiH, ali, ipak, u granicama svjetskog prosjeka, što je, smatra, posljedica što ZDK nema klinički centar, ima znatno manji broj ljekara, te slabijih kapaciteta i opremljenosti zdravstvenih ustanova.

Krizni stožer ZDK donio je odluku da se ide u nabavku određene količine lijeka Favira kako bi se liječenjem u kućnim uvjetima smanjio broj teških pacijenata koji moraju ići na bolničko liječenje.

Jupić je rekao da Ministarstvo zdravstva još nije dobilo odgovor od Kriznog stožera FBiH i drugih kantona od kojih je traženo da ustupe jedan broj ljekara, prvenstveno infektologa i anesteziologa, kojih najviše nedostaje Kantonalnoj bolnici Zenica.

U ovoj ustanovi trenutno je hospitalizirano 105 oboljelih od koronavirusa, od čega je šest na respiratoru, tako da s 260 raspoloživih kreveta za ovu namjenu KBZ ima kapaciteta da prihvati još veći broj oboljelih. Takva je situacija i u Općoj bolnici Tešanj.

- Najveći problem je što nemamo dovoljno zdravstvenog kadra. Ljudi su iscrpljeni, imamo vrlo veliki broj zdravstvenih radnika izvan stroja zbog infekcije koronavirusom, ali još nismo došli u situaciju da neko tko mora u bolnicu nema mjesta. U ograničenom kapacitetu usluga se pruža i non-covid pacijentima - rekao je Jupić.

Krizni stožer je usvojio korigirani Plan pripravnosti kojim je predviđeno da timovi primarne zdravstvene zaštite preuzmu aktivni nadzor nad oboljelim s blažom kliničkom slikom koji se lijeće u kućnim uvjetima. Ovakav aktivni nadzor će povećati dostupnost usluga pacijentima kroz obavezu timova primarne zdravstvene zaštite da oboljele od Covida koji imaju blažu kliničku sliku i koji se liječe u kući, svakodnevno telefonski provjeravaju njihovo zdravstveno stanje, a po potrebi i da se organiziraju kućne posjete zdravstvenih profesionalaca. Ovim će se blagovremeno reagirati i pacijente kod kojih se razvije teža klinička slika upućivati u bolnicu.

Naglasio je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona jedina pružila adekvatnu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, te da je potrebno da se ozbiljno angažiraju i svi drugi nivoi vlasti, uključujući i lokalni nivo.

Press služba ZDK